Gazdaság

Mr. Bean-t okolják azért, mert a britek nem akarnak elektromos autót venni

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 15:46

Ráadásul a brit törvényhozás előtt hangzott el a vád.

A múlt hónapban már átlépte az egymilliót az Egyesült Királyságban eladott elektromos autók száma, de a döntéshozók még nem elégedettek a terjedés ütemével, legújabban pedig meglepő bűnbakot találtak: Mr. Beant.

Mint a Fortune írja, a Zöld Szövetség nevű független szervezet kedden a brit törvényhozás felsőháza, a Lordok Háza előtt Rowan Atkinsont okolta azért, ahogy az emberek az elektromos járművekre tekintenek. Az autóbolond színész ugyanis tavaly nyáron a Guardianbe írt egy véleménycikket, amelyben „lélektelennek” nevezte a villanyautókat.

Atkinson közölte: becsapottnak érzi magát, amiért villanyautót vett, de elismerte, hogy „csodálatos szerkezetekről” van szó, amelyek gyorsak, csendesek és nemrég még olcsón voltak üzemeltethetők. Ám szerinte lassan véget érnek a „mézeshetek”, és jobb döntés lehet megtartani a régi benzinmotoros autót, mint venni egy új elektromosat.

A villanyautók terjedésében érdekelt szereplők Atkinson érvelését félrevezetőnek találták, és vita alakult ki arról, hogy mennyire hasznosak az elektromos autók a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentésére.

Az egyik legkárosabb cikk Rowan Atkinson kommentárja volt a Guardianben, amit alaposan megcáfoltak

– közölte a Zöld Szövetség a Lordok Háza környezetvédelmi és éghajlatváltozási bizottsága előtt. Hozzátették, hogy sajnos a cáfolatok nem értek el olyan széles közönséget, mint az eredeti, hamis állítások.

A szervezet arra is kitért, hogy szerintük a jobboldali Daily Mail napilap „hadjáratot folytatott az elektromos járművek ellen”, és bár a megjelent állítások egy része valótlan volt, mégis betaláltak a vásárlóknál és a döntéshozóknál.

Rowan Atkinson egyébként a cikkében részben azt fejtegette, hogy a jelenleg használt lítiumion akkumulátorok túl nehezek és sok energiát emészt fel az előállításuk. Bár évek múlva elérhetővé válhatnak a hatékonyabb szilárdtest-akkumulátorok, addigra legyártanak sok millió túlsúlyos járművet elavult akkumulátorokkal – véli a színész, aki jobb megoldásnak tartja a hidrogén használatát.

A villanyautó koncepciója egy jó megoldás lehet a jövőben is, az azonban kérdés, hogy ez lesz-e az egyetlen megoldás – erről Zách Dániel szakújságíró beszélt nemrég a Reggeliben.


Nyitókép: Comic Relief/Comic Relief via Getty Images

#Gazdaság#rowan atkinson#elektromos autó#mr. bean#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk