Gazdaság

Nem hatotta meg a magyarokat az állampapíros propaganda

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 11:55

A bankoknak kötelező volt tavaly év végén levelet küldeniük arról, milyen jól jártak volna az ügyfelek, ha állampapírban tartották volna a pénzüket. A jelek szerint nem dőltek be sokan az akkor egyébként már több állampapír esetében elérhetetlen hozamokat kínáló „edukációs” levélnek. 

Tavaly év végén számolt be arról az rtl.hu, hogy a bankoknak kötelező volt levelet küldeniük arról, mekkora megtakarítást érhettek volna el az ügyfelek, ha a pénzüket állampapírban tartják, és nem lekötés nélkül a bankszámláikon. Már akkor azt írtuk, hogy a levélben szereplő hozamok a valósággal köszönőviszonyban sincsenek, bár az tagadhatatlan, hogy egy lekötetlen bankbetétnél, főleg magas infláció idején, szinte csak jobb megtakarítási formák vannak.

A Bank360 most arról ír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint december végén már több mint 23 410 milliárd forintnyi magyar pénzügyi eszköz volt a lakosság számláin, ehhez jött még a 2182,3 milliárd forintnyi külföldi kötvény, részvény és befektetési jegy, ami szintén rekord összeg. Mondjuk ez leginkább egy szűk, de vagyonos rétegnek köszönhető.

Ajánló: A gazdagok tovább gazdagodtak, a szegények meg nem vásároltak, mert nem volt miből

A Bank360 elemzésében azt írja, hogy decemberben összesen 374 milliárd forintnyi friss megtakarítás került a kisbefektetők számláira, ebből azonban az állampapírokra mindössze 109,3 milliárd forint jutott. Ez főleg annak tükrében meglehetősen szerény teljesítmény, hogy az év utolsó hónapjában küldték ki a bankok az összes ügyfelüknek az állampapírok vásárlására biztató kötelező edukációs levelet.

Az alapkezelők vittek mindent

A banki kötvények népszerűsége mit sem csökkent az év végén. Újabb 22 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, ezzel a háztartások állománya 626,2 milliárd forintra ugrott, ami csaknem 11 éves rekord. Az év végi megtakarítási bumm nagy nyertesei a befektetési alapok lettek, ezekbe 212,7 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került, az állomány így 8136,7 milliárd forintos történelmi csúcson volt.

Az alapok népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a hozamukat tavaly július óta a 15 százalékos kamatadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam, vagyis hatalmas hátrányban vannak az állampapírokkal szemben. Tavaly a lakossági megtakarításokért folyó versenyt még megnyerték az állampapírok, 2372,6 milliárd forintos friss beáramlással, eközben az alapokba 2037 milliárd forint került.

A második félévben viszont már fej-fej mellett teljesített a két értékpapír-kategória, az állampapírokba 940 milliárd, az alapokba 935 milliárd forint lakossági megtakarítás ment a lényegesen kedvezőtlenebb adózási feltételek ellenére is. Kérdés, hogy az idén, ha tovább csökkennek az állampapírkamatok, mennyi lakossági megtakarítás kerül át befektetési jegyekbe - mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

Az örökzöld OTP-részvényből is került a fenyőfa alá

A háztartások részvényállománya is történelmi csúcson volt az év végén, 1577,5 milliárd forintnyi magyar részvényt birtokoltak. A rekordhoz az év utolsó hónapjában két tényező járult hozzá, az egyik az a 30 milliárd forint volt, amiből a kisbefektetők részvényeket vásároltak az árfolyamnyereség reményében. A másik pedig a 82,1 milliárd forintnyi árfolyam-emelkedés, amit a decemberi tőzsderali hozott.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#állampapír#bankbetét#propaganda

Címlapról ajánljuk