Gazdaság

Így úszik el a pénz: három zsebbevágó hiba, amit az emberek elkövetnek

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 18:07

Olyan pénzügyi hibák miatt bukunk súlyos összegeket, amelyeket ismerünk, de mégis belecsúszunk.

A pénzügyi tanácsadók sok olyan emberrel találkoznak a pályafutások során, akik rengeteg olyan hibát követnek el, amelyért aztán súlyos összegeket buknak el. Ráadásul ezek közül többet újra és újra elkövetnek. A Yahoo-nak szakemberek beszéltek a durva hibákról.

A leggyakoribb: költenek, holott nincs pénzük. Ezt csak egy módon tehetik meg, hitelre megy a dorbézolás. John J. Chichester, a Chichester Financial Group alapítója és vezérigazgatója szerint ahelyett, hogy takarékoskodnának és akkor költenének valamire – jellemzően autóra, műszaki cikkekre, utazásokra – amikor van rá pénzük, az emberek inkább hitelkártyaszámlákról vásárolnak. Valamiért úgy gondolják, nekik azonnal szükségük van valamire, ezért eladósodnak. Az elemző szerint erre van megoldás, bár némi áldozatot követel. Sokkal jobb, ha tervet készítünk és költségvetést állítunk össze a jövőbeli vásárlásokra.

Egy másik orbitális hiba, amikor az emberek rossz adósságot hurcolnak és még növelik is azt. Jamilah N. McCluney, a Black Wealth Financial pénzügyi szakértője szerint kétféle adósság van: a jó és a rossz. Az utóbbiak a hitelkártyák és a magas kamatozású személyi kölcsönök. McCluney szerint a magas kamatok különösen megnehezítik az adósságból való kilábalást, és végső soron késleltetik, hogy vagyont szerezzünk. A szakértő szerint csak alapos tervezéssel lehet ebből kiszállni, de utána nagyon sokat spórolhatnak vele.

És végül egy harmadik hiba: azt hiszik az emberek, hogy értik a tőzsdét. Chichester szerint az egyik leggyakoribb pénzügyi hiba, amit ő lát, hogy a csökkenés első jelére kivonják az emberek a pénzt a piacról. Chichester szerint egyesek ahelyett, hogy az egyéni kockázattűrő képességükön alapuló befektetési filozófiájukhoz ragaszkodnának, abba a hibába eshetnek, hogy mindent el akarnak adni.

Ajánló: A három legfölöslegesebb szolgáltatás, amiért sokat fizetünk a bankoknak

„Ahhoz, hogy kivonjuk a pénzünket a piacról, két jó döntésre van szükség. Az egyik, hogy mikor szálljon ki, a másik pedig, hogy mikor szálljon vissza” – mondta Chichester. Azok, akik aggódnak a piac zuhanása miatt, nem biztos, hogy nyugodt szívvel szállnak be újra, amíg a piacok nem emelkednek. Chichester szerint azonban addigra sok befektetési lehetőséget szalaszthatnak el a fellendülésből.

A szakértő úgy véli, érdemes türelmesnek lenni és kitartani a befektetéseink mellett.

Nagyjából harmadára csökkenhet a CSOK-ot igénylők száma az 5 ezer főnél népesebb településeken az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint. Szigorúbb feltételekkel érhető el a CSOK Plusz és a Babaváró hitel is január elsejétől:


Nyitókép: Pexels.com/energepic

#Gazdaság#befektetés#tőzsde#hitel#pénzügyi tanácsadó#hitelkártya

Címlapról ajánljuk