Gazdaság

Úgy veszik fel a hiteleket a magyarok, mintha nem lenne holnap

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 17:40

Novemberben mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak. 

Tavaly novemberben csak a tranzakciókat figyelembe véve mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betéteik állománya pedig tovább csökkent – írta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján az Economx.

A hitelcél szerinti megoszlásban a hó végi állomány legnagyobb részét, 51,8 százalékot a lakáshitelek tettek ki, ezt követte a sorban az áruhitel 22,7 százalékkal, majd a személyi kölcsön 14 százalékos aránnyal. 

Havi tranzakciók tekintetében összesítve 44,8 milliárd forintos növekedés volt 2023 novemberében. A lakáskölcsönök, áruhitelek és személyi kölcsönök emelkedtek, míg a folyószámla-, a gépjármű-, és a szabad felhasználású jelzáloghitelek tranzakciói összesítve negatívak voltak, így csökkentették a teljes értéket.

Tavaly novemberben a forinthitelek állománya 31,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 1,5 milliárd forinttal csökkent. 

A lap szerint az igazi növekedés azonban majd a decemberi adatokban mutatkozhat, a korábbi évek statisztikái alapján karácsony környékén többen folyamodnak hitelhez, mint az év többi időszakában. Ez az adat azonban csak a jövő hónapban lesz elérhető.

Soha ilyen magas összeggel nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban: kártyánként átlagosan 130 ezer forint tartozást halmoztak fel. Gergely Péter pénzügyi szakértő a Reggeliben azt mondta, már a mindennapi megélhetésre is költhették a magyarok ezeket az összegeket, mert nem bírták az élelmiszer-drágulás mértékét:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#hitel#mnb#eladósodás#hitelfelvétel

Címlapról ajánljuk