Gazdaság

Változik a nyugdíjtörvény – ha Önt is érinti, mindenképp figyeljen ezekre a határidőkre

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 19:04

Módosulnak a nyugdíjelőlegre, a nyugdíjmegállapítási határidőre és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok.

Idén januárban változik a nyugdíjtörvény: más lesz több rendelkezés is a nyugdíjelőlegről, a nyugdíjmegállapítási határidőről és a nyugdíj szüneteltetéséről. A 24.hu-nak Farkas András nyugdíjszakértő mondta el, mik az új határidők, amelyekre figyelniük kell az érintetteknek.

A következő változások lépnek életbe:

  • Ha valaki 2024-es kezdőnappal kéri megállapítani a nyugdíját, akkor az annak alapját képező nettó életpálya átlagkeresetét is az idei valorizációs szorzókkal kell kiszámítani. Ezekről tavasszal jelenik meg kormányrendelet, így az ügyintézési határidő a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzószámok hatálybalépését követő tizenötödik napon jár le április 15 helyett.
  • Ha az idei szorzók hiánya, vagy egyéb ok miatt a nyugdíj harminc napon belül nem állapítható meg, a kormányhivatal nyugdíjelőleget határoz meg helyette. Ahogy korábban írtuk, ezt már nem határozattal, hanem végzéssel állapítják meg.
  • Teljesen új rendelkezés is akad: ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindulását követő négy hónapon belül nem bírálják el, az igénylő az időközben beszerzett adatokra (például az új valorizációs szorzók megjelenésére) hivatkozva kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.
  • A nyugdíj szüneteltetési szabályokat kiterjesztették a 2024. január 1. napján létrejött köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban nyugdíj mellett költségvetési intézményben dolgozókra is, hacsak nem mentesíti őket kormányrendelet e szüneteltetési kényszer alól.

Minden évben komolyan felmerül, hogy kifizethető-e egyösszegben a 13. havi nyugdíj. Kérdéses, hogy a várt ütemben nő-e a magyar gazdaság – erről beszélt a miniszterelnök múlt péntek reggel az állami rádióban. A GKI szakértője elmondta az RTL Híradónak, mire számítanak:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#nyugdíj#törvény#változás#előleg#szünet#határidő#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk