Gazdaság

Vagyonkezelői alapítványok alá terelték a hazai dohánypiac jelentős részét

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 12:27

Sánta János József Lázár János miniszter jó ismerőse, korábban az ő számítógépét is megjárta az a törvénytervezet, amelynek alapján újraszabták a dohánykereskedelmet.

A hódmezővásárhelyi Sánta-család két vagyonkezelő alapítvány alá terelte kiterjedt dohányipari és napelemes céghálóját – írta az Mfor. A portál szerint az alapítványok alá tartozik majd a fél hazai dohánypiac.

A két létrehozott alapítvány:

  • SOLIDIUM CAPITAL Vagyonkezelő Alapítvány,
  • PROJECT SIX PRO Vagyonkezelő Alapítvány.

A magyarországi dohánypiac 51 százaléka a Tabán Trafik Zrt.-hez tartozik, amelynek más magánszemélyek mellett a legnagyobb tulajdonrésze Sánta János József hódmezővásárhelyi vállalkozóé. Az Országos Dohányboltellátó Kft. (OBDE) maradék 49 százalékát a BAT Pécsi Dohánygyár tulajdonolja. 

Sánta János József Lázár János miniszter jó ismerőse, és korábban az ő számítógépét is megjárta az a törvénytervezet, amelynek alapján végül újraszabták a dohánykereskedelmet Magyarországon.

Az Országos Dohányboltellátó Kft. tavaly 970 milliárd forintos forgalommal és 8,3 milliárd forintos profittal zárt. A másik nagy vagyonforrás pedig a Continental Dohányipari Zrt., amely eddig az idősebb és az ifjabb Sánta Jánoshoz tartozott. Tavaly szeptember óta viszont már az alapítványok döntenek a társaság vagyonáról. A dohányipari vállalat 2022-ben 63,7 milliárd forintos bevételt könyvelt el és 8,2 milliárd forintos nyereséget hoztak össze.

A két vagyonkezelő alapítvány a Solidum Capital és a Project Six Pro szinte egyidőben született, előbbit tavaly szeptember 12-én jegyezték be, utóbbit szeptember 14-én. 

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#dohány#vagyonkezelő#lázár jános#alapítvány

Címlapról ajánljuk