Gazdaság

„Nem tudnak labdába rúgni a magyar vállalkozások” – ismét a jegybankot bírálta a kereskedelmi kamara elnöke

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 10:31

Parragh László szerint a jegybanknak 100 bázispontos csökkentésre kellene átállnia, mert túl magasak a hitelkamatok. 

„A jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad. Az ütemtévesztés a magyar cégeknek irdatlan sok pénzébe kerül, miközben a külföldi társaságok lefölözik a piacot. Minél tovább fennmarad ez az állapot, a lemaradásunk annál nagyobb lesz” – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a beruházások összességében nagyon erősen bővülnek hazánkban, ami jó hír, ugyanakkor ez nem a magyar cégeknek köszönhető. „A hazai vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, nagyon magas a forrásköltség, a kamatszint. Ezért nem tudnak labdába rúgni. (…) Egy kínai befektető, aki jüanban veszi fel a hitelt, az ottani kamatok mellett, könnyedén elviszi a magyar piacot a magyar vállalkozások elől, ami a magyar gazdaság szempontjából semmi esetre sem nevezhető egészségesnek” – fogalmazott. 

Parragh László szerint előremutató lenne, ha a jegybank egyértelművé tenné, hogy az alapkamat meghatározásánál átáll a száz bázispontos csökkentésre, amelyet végig is vinne. Fontos, hogy a reálkamat ne legyen magasabb egy-két százaléknál – tette hozzá.

Az MKIK elnöke nem „túl korai” kamatcsökkentést akar, hanem kiszámítható és szorosan inflációkövető ütemezést. Szerinte az infláció már sokkal nagyobb mértékben és gyorsabban csökken, mint az alapkamat, ami már decemberben is látszott, a különbség azóta még nagyobb lett 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a napokban arról beszélt, hogy az eddigi hetvenöt bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár nagyobb, száz bázispontos vágás is szóba kerülhet. A bejelentés után a forint gyengülni kezdett.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Gazdaság#parragh lászló#Magyar Kereskedelmi és Iparkamara#mnb#kamat#alapkamat

Címlapról ajánljuk