Gazdaság

NGM: 65 ezer vendégmunkás jöhet idén Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 16:33

Azt is meghatározta a kormány, mi az a 300 foglalkozás, amelyekben nem foglalkoztathatóak vendégmunkások.

A kormány 2024-ben 65 ezerben maximalizálja a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. 

A kvótával kapcsolatban a tárca megjegyezte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a maximális értéke 81 ezer lehetne 2024-ben, „azonban a kormány szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumtól lényegesen alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a kvóta felső határát”.

Azt is meghatározták, mi az a 300 foglalkozás, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

Ilyen munkakörök például a következők: tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő, felvonószerelő. 

Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár másfél hete azt mondta, hogy ma Magyarországon 120 ezer külföldi vendégmunkás van, 40 ezer ukrán állampolgár, emellett még szerbek dolgoznak itt jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, a fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség – indiaiak, mongolok – száma bőven 10 ezer fő alatti – tette hozzá.


Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#vendégmunkás#nemzetgazdasági minisztérium#kvóta#ksh#foglalkoztatás

Címlapról ajánljuk