Gazdaság

Nem túl nagyvonalú ajánlatot tett Lázár János a MÁV-Volán dolgozóinak: 3 év alatt emelnének 25 százalékot a béreken

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 12:18

A szakszervezet idén akarna legalább 20 százalékot, egyelőre egyeztetnek a tagsággal az álláspontjukról.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a MÁV-Volán csoport munkavállalóinak három évre legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelésre tett ajánlatot – közölte a tárca.

A javaslat a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT) keddi ülésén hangzott el. 

A szakszervezetek többsége időt kért, hogy az általuk képviselt munkavállalókkal közösen alakítsák ki álláspontjukat, és mandátumot szerezzenek a januárban folytatódó tárgyalásokra – közölte a MÁV.

Kedd reggelig összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet. Dobi István a SZAKSZ elnöke úgy fogalmazott: ez már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, így elvileg teljesítettnek tekinthető a munkabeszüntetés feltétele. 

A szakszervezeti vezető szerint azt mondta, 20 százalék alatti ajánlatot semmiképpen sem fogadnak el. A buszvezetők túlóra nélkül csak 320-340 ezer forintot keresnének nettóban, ez az összeg pluszmunkával éri el a 400-450 ezret.

Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is. 

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Gazdaság#máv-volán#lázár jános

Címlapról ajánljuk