Gazdaság

Országos Volán-sztrájk jöhet január végén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 15. 19:29

Csaknem hatezer buszsofőr írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívét.

Mint arról szombaton az rtl.hu is beszámolt, sztrájkra készül a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). A Volán buszvezetői ugyanis legalább 20-25 százalékos béremelést szeretnének kapni, de a MÁV-Volán-csoport érdekegyeztető tanács keddi ülésén a bérajánlat valószínűleg csak 10-12 százalékos lesz. A MÁV-Volán-csoport érdekegyeztető tanács ülésén Lázár János közlekedési miniszter is részt vesz.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban. A SZAKSZ bérkövetelést és a sztrájkot támogató ívét múlt hét péntekig 5107 Volánbusz-sofőr írta alá, ehhez a hétvégén még 871 gyűlt, írja most a Népszava.

A Népszavának Dobi István azt mondta az összegyűjtött, kis híján 60 százaléknyi aláírásról, hogy 

az már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, így elvileg teljesítettnek tekinthető a munkabeszüntetés feltétele.

Korábban a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha sikertelen lesz a bértárgylás ők is felkészülnek a sztrájkra.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

#Gazdaság#volán#máv#béremelés#sztrájk#bértárgyalás

Címlapról ajánljuk