Gazdaság

Íme az első nő, akinek vagyona elérte 100 milliárd dollárt

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 19:07

Françoise Bettencourt Meyers nagyapja alapította 1909-ben a L’Oréal kozmetikai óriásvállalatot.

Françoise Bettencourt Meyers nagyapja alapította 1909-ben a kozmetikai óriást, amelynek részvényei szárnyalnak, így ő is egyre gazdagabb.

A szépség mindig jó üzlet, és ez látszik a L’Oréal kozmetikai óriásvállalat részvényein is. Az 1909-ben, Eugène Schueller által alapított – mára igazi világméretű óriássá vált – cég részvényeinek értéke is folyamatosan emelkedik a párizsi tőzsdén: értéke mára 241 milliárd euró, vagyis 92 ezer milliárd forint.

Ennek egyik következménye, hogy a cég örökösnője és igazgatósági tagja, Françoise Bettencourt Meyers lett az első nő, akinek vagyona csütörtökön átlépte 100 milliárd dolláros álomhatárt – írja a Guardian a Bloomberg „Billionaires Index” alapján.

Bettencourt Meyers az édesanyjától örökölte kozmetikai birodalom részvényeit, aki 2017-ben bekövetkezett haláláig a világ leggazdagabb nője címet is viselte. A most 70 éves, híresen zárkózott üzletasszony családja továbbra is a legnagyobb részvényese a L’Oréalnak, nagyjából 35 százalékos részesedéssel.

Persze egyáltalán nem ő az egyedüli, akinek idén jelentősen nőtt a vagyona, miközben a világ nagy részét megélhetési válság sújtja. A világ 50 leggazdagabb embere közül 12-en veszítettek 2023-ban, míg a többieknek nőtt a vagyonuk, igaz, az inflációt nem vették figyelembe. Az 500 leggazdagabb 77 százaléka gyarapodott, egyesek szinte elképzelhetetlen összegekkel. Korábbi cikkünkben erről részletesen olvashat.

A többnyire amerikai férfiak által uralt listán Bettencourt Meyers a 12. helyen áll a rangsorban, amelyet Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója vezet.  A listán nem Bettencourt Meyers a leggazdagabb francia. Bernard Arnault, a luxusmárkákat birtokló LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) csoport tulajdonosa 179 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezik. A cég értéke 2023-ban 16,9 milliárd dollárral nőtt.

Percenként, átlagosan több mint 280 ezer forinttal nőtt a vagyona az elmúlt egy évben, így újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar a Forbes listáján. Új belépő az ötvenes listára Tiborcz István, a miniszterelnök veje, aki rögtön a középmezőnyben találta magát a több mint 75 milliárd forintra becsült vagyonával. Szintén új név a listán Balásy Gyula, az ő cégei kormánykommunikációs megbízásokból gazdagodnak:


Nyitókép: Francoise Bettencourt Meyers és Edouard Philippe francia miniszterelnök a Pasteur Intézet átadóján 2020. február 27-én Párizsban. – Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images For Institut de l'Audition

#Gazdaság#l'oreal#francoise bettencourt meyers#gazdag#vagyon

Címlapról ajánljuk