Gazdaság

Csaknem 5 millió munkás hiányzik az orosz gazdaságból

rtl.hurtl.hu

2023. december 24. 10:47

A háború kitörése és a részleges mozgósítás megtolta a kivándorlást, ami munkaerőhiányt idézett elő.

Oroszországban 2023-ban mintegy 4,8 millió munkavállaló hiányzott a munkaerőpiacról, és a probléma 2024-ben is fennáll majd – írta vasárnap az Izvesztyija című lap szakértőkre és az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetének kutatására hivatkozva, amit a Reuters szemlézett.

A hivatalos adatok szerint az üres álláshelyek száma 2023 közepére 6,8 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 5,8 százalékról. Az Izvesztyija a kutatás szerzőjét, Nyikolaj Akhapkint idézve azt írta, hogy különösen nagy a kereslet a sofőrök és a bolti munkások iránt.

Anton Kotjakov munkaügyi miniszter elmondta, hogy a munkaerőhiányt a feldolgozóiparban, az építőiparban és a közlekedési ágazatban érzik meg leginkább, ami arra kényszeríti a cégeket, hogy magasabb bérek ígéretével próbáljanak dolgozókat szerezni.

Ugyanakkor a szakemberek szerint a gyári munkások, mérnökök, orvosok, tanárok és más szakmák esetében különösen nehéz lesz betölteni az üres állásokat.

A munkaerőhiány okai között a rossz demográfiai helyzetet és a népesség elvándorlását említették. Bár a háborút nem említették, de oroszok százezrei amiatt hagyták el az országot, köztük magasan képzett informatikai szakemberek. Az elvándorlás csak fokozódott, miután Vlagyimir Putyin elnök bejelentette 2022 szeptemberében, hogy 300 ezer embert berántanak a seregbe részleges katonai mozgósítás címszó alatt.

Akik elmenekültek, azok vagy nem értettek egyet a háborúval, vagy attól tartottak, hogy elviszik őket Ukrajnába harcolni.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Gazdaság#oroszország#munkaerőhiány#orosz-ukrán háború#kivándorlás

Címlapról ajánljuk