Gazdaság

Meghosszabbítja a kormány a kötelező akciózást

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 17:29

Húsz termékcsoport esetében legalább 15 százalékos kedvezményt kell adni.

A kormány 2024. június végéig meghosszabbította a kötelező akciózást – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán.

A tárca közleménye szerint „szankciók és a multik árspekulációja” lökte az egekbe az inflációt, és „olyan mértéket ért el, amely túlmutatott a jegybank eszköztárán”, így a kormány „átvette a jegybanktól az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét”.

A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékos, a szabályok szerint pedig heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

A minisztérium odaszúrt a Matolcsy György vezette jegybanknak is. Mint írták: „a gazdasági növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő”. Hozzátették: a magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is.

Szakértők szerint már megélhetési céllal vesznek fel hitelt családok, mert nem elegendő a jövedelmük:


Nyitókép: Vajda János/MTI

#Gazdaság#akció#kormány#kötelező akció#infláció

Címlapról ajánljuk