Gazdaság

Fél év után bezárt a félmilliárdos állami támogatást kapott cég péksége a Nyugati aluljáróban

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 9:09

Az argentin töltött tésztabatyura szakosodott Empanada Story ötszáz millió forintot kapott a Hiventures állami befektetéskezelőtől, de azt mondják, a bezárt pékséget nem ebből a forrásból finanszírozták. 

A magyar állam 500 millió forint közpénzzel támogatta meg az argentin töltött tésztabatyura, azaz empadára szakosodott Empada Story nevű céget. A cég a G7 cikke szerint egy pékséget nyitott a Nyugati aluljáróban, ami azonban alig fél évvel később már be is zárt. A cég a pénzt a Hiventures állami befektetéskezelőtől kapta, ami 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz vállalkozás között.

Ebből az Empada Story kapta a legnagyobb, félmilliárdos összeget – írta a G7. Az uniós program értelmében ez volt a legmagasabb lehetséges összeg, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

A felmerülő kérdésekre sem a Magyar Fejlesztési Bank, sem a felügyelete alá tartozó Hiventures, sem a pékség nem adott választ. Szemlénk megjelenése után azonban a Hiventures Zrt. és az Empanada Europe Kft. közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írták:

„A kapott forrás felhasználásának célja a cég gyártókapacitásának fejlesztése, a kerecsendi gyártói tevékenységének elindítása volt. Ennek megfelelően a forrást a céltársaság a kerecsendi beruházás, az automatizált gyártási technológia és a kapcsolódó költségek (például termelő gépek beszerzése, ipari eszközök beszerzése, üzemhez kapcsolódó engedélyek beszerzése, személyi jellegű ráfordítások, alapanyagok, készletezési és rezsiköltségek) finanszírozására fordította. A forrásfelhasználás hazai és uniós jogszabályoknak való megfelelését az Empanada Europe Kft. szerződésben vállalta, ezt a Hiventures folyamatosan ellenőrzi.”

Hozzátették azt is, a beruházásnak köszönhetően az Empanada Europe Kft. saját árbevételt generált, amit fejlődésre, így országos szintű lefedettség elérésére, nemzetközi terjeszkedésre, franchise rendszer kialakítására fordított. Állításuk szerint budapesti egységeiket minden esetben saját árbevételeikből nyitották, így nem helytálló a G7 azon állítása, hogy bármelyik egységüket az alap befektetéséből finanszírozták volna. Mint írják, a Nyugati téri pékséget a 2022-es energiaválság és az infláció miatt szükségessé vált racionalizálás jegyében zárták be.

A Híradó 2020-ban arról számolt be, hogy félnek az üzlettulajdonosok a Nyugati téri aluljáróban, annyira rossz ott a közbiztonság:


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#állami támogatás#közpénz#pékség#nyugati aluljáró#empada story#empada#hiventures

Címlapról ajánljuk