Gazdaság

A NAV adatai szerint jóval alacsonyabb a magyar átlagbér, mint amit a KSH számolt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 14. 6:11

A Központi Statisztikai Hivatal által számított 332,5 ezerhez képest az adóhivatal által közölt nettó átlagkereset súlyos tízezrekkel alacsonyabb.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján megrajzolta Magyarország friss átlagbértérképét, az adóhivatalnak lejelentett nettó keresetek alapján.

A hvg.hu-n olvasható adatok szerint

2022-ben bruttó 418 ezer, nettó 285 ezer forint volt az átlagos havi kereset az országban.

Ez a NAV által számított 285 ezer nettó átlagbér csaknem ötvenezer forinttal kevesebb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által, a teljes állásban foglalkoztatottak adatai alapján számított 332,5 ezer forint.

A magyar települések közül Gosztolán a legmagasabb a havi átlagos nettó:

az alig ötven lakosú, falusi turizmusból, welness-szolgáltatásokból élő faluban 689 ezer forintot keresnek átlagban a munkavállalók.

Budapesten a legmagasabb átlagos havi nettó kereset: 370 ezer forint. Budapesten belül a II. kerület emelkedik ki 568 ezer forinttal.

A városok közt a legmagasabb nettó átlagbért Diósdon keresik: 436 ezret, a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron, 346 ezret.

A NAV adatai szerint a községekben 243 ezer forint a nettó átlagkereset, ami azt jelenti, hogy egy átlagos budapesti munkavállaló a falvakban élőknél 52 százalékkal több fizetést vihet haza.

Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset. A megyék között az első Pest megye 315 ezerrel, második Győr-Moson-Sopron 304 ezerrel, harmadik Fejér 301 ezerrel.

A legkevesebbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keresik az emberek: 222 ezer forintot. Békésben kicsit jobb a helyzet (234 ezer), míg Nógrád  és Somogy megyében 239 ezer forintot lehet keresni átlagban.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#átlagkereset#nav#ksh

Címlapról ajánljuk