Gazdaság

Bezuhant a forint öt perccel az MNB alapkamatcsökkentési híre után

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 15:09

Drágult az euró, a dollár és a frank is. 

Napi mélypontra gyengült a forint a főbb devizákkal szemben öt perccel azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte, számolt be az MTI:

A kamatdöntés után az euró 383,23 forintra erősödött a döntés megelőző 381,48 forintról. A frank jegyzése 401,57 forintról 403,38 forintra emelkedett, a dollár pedig 358,40 forintról 360,40 forintra drágult.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB akkor megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd azt májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.    

Egy hónappal ezelőtti ülésén a testület döntött az egynapos betéti gyorstender kivezetéséről, amivel 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Tömegbaleset, kudarc, olaj a tűzre – nem kímélte Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikáját szeptemberben. A jegybankelnök inflációt gerjesztő állami beavatkozásokról beszélt, a pénzügyminiszter jelenlétében azt mondta, az árstopok olajat öntöttek a tűzre:


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

 

#Gazdaság#forint#mnb#alapkamat#forint árfolyam

Címlapról ajánljuk