Gazdaság

Még soha nem volt ennyi pénze a magyar gazdagoknak

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 8:39

Ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél legyen legalább 20 millió forint kell, de a belépési szint akár elérheti 380-390 millió forintot is.

Szeptemberig már több mint 10 százalékkal nőtt idén a privátbanki vagyon, és ezzel átlépte a 9000 milliárd forintot – írta saját felmérésére hivatkozva a Portfolio

Ahogyan emelkedett a kezelt vagyon, úgy nőtt az egy ügyfélszámlára eső vagyon is, ami az idei első 9 hónapban új rekordot, 158 millió forintot jelentett. A portál kimutatása alapján egy év alatt hétezerrel, 49 ezerről több mint 56 ezerre nőtt az ügyfelek száma. 

Ahhoz, hogy valaki számlát nyithasson eltérő összegű vagyon kell befektetni, a Hold Alapkezelőnél például 120 milliót, az Erste Privat Bankingnál 150 milliót, míg az OTP belépési limitje 300 millió forint.

A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, de becsatlakozott a Hold is:

  1. a Bank Gutmanné a legnagyobb belépési küszöb 385 millióval, ezt követi
  2. az Erste 150 millióval,
  3. majd a Concorde Értékpapír és a Hold Alapkezelő, ahol 120 millió forint kell ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél lehessen.

A legalacsonyabb belépési összeghatár az OTP Digitális Privát Bank ügyfeleinél van, 20 milliós küszöbbel.

Az egy ügyfélre eső vagyonok esetében a Bank Gutmann áll a legjobban, ott ugyanis meghaladja ez az érték az egymilliárd forintot is. A többi pénzintézetnél 60 és 400 millió forint között alakul az egy ügyfélre eső átlagvagyon mértéke. 

Más statisztikák is azt mutatják, hogy a gazdasági válság közepette is jelentősen növelték vagyonukat a magyar szupergazdagok.


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#privátbank#vagyon#gazdag#statisztika

Címlapról ajánljuk