Gazdaság

Egyelőre jól keresnek a fegyvergyártók és a védelmi vállalkozások az Izrael-Hamász háborún

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 15:28

A geopolitikai fennforgások alatt általában ezen cégek részvényára emelkedik, majd pár hónap múlva visszazuhan.

Jól jártak a fegyvergyártók, valamint a különböző hadi beszállító cégek az Izrael-Hamász háború miatt, számolt be a CNN a VandaTrack kutatása alapján. A lap szerint az efféle vállalatok részvényeinek ára akár hét százalékkal is nőhetett.

A haditechnikával foglalkozó legnagyobb vállalatok közül a Raytheont, a Lockheed Martint, a Boeinget, a General Dynamics-et, valamint a Northrop Grummant emelte ki a lap. Nemrég a Lockheed Martin felsővezetői azt közölték, hogy az izraeli és az ukrán háború miatt a következő években megnövekedett bevételeket várnak.

Jim Taiclet, a vállalat vezérigazgatója kedden arról beszélt: „A jövőben számos dolog fog jelentősen megváltozni. Az egyik a környezetet fenyegető globális veszély, a másik a geopolitikai helyzetek nehezebbé válása. Ezek aggodalomra adnak okot, és kihívások lesznek”.

Több „titán” a Wall Streeten arra számít, hogy a mostani konfliktus nem marad Izrael határain belül. A fegyvergyártók számára azért is lehet komolyan aggasztó a szituáció, mert már az ukrajnai háború után is azt láttuk: a konfliktusok kitörése után közvetlenül jól járnak ezek a cégek, ám az elkövetkező hónapokban elvesztik nyereségeik nagy részét.

Nyitókép: MTI / EPA / Atef Szafadi

#Gazdaság#védelem#fegyver#gyár#részvény#wall street#nyereség#izrael#Hamász#háború

Címlapról ajánljuk