Gazdaság

Blama az állami árfigyelő: az ott található alapvető élelmiszerek drágultak a leginkább

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 15:06

A kormányszóvivő korábban azt állította: az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által készített árfigyelő oldal porhintésre jó, teljesen felesleges adófizetői pénzkidobás, fogalmazott a Piac és Profit az Olcsóbbat.hu összesítésére hivatkozva. Az online árösszehasonlító oldal a náluk elérhető csaknem 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint háromezer termékre kiterjedően. Eszerint az online kereskedelemben értékesített legkeresettebb termékek minden főbb kategóriájában a hivatalos fogyasztói árindex alatti árváltozás zajlott le az elmúlt 12 hónap során.

A napi fogyasztási cikkek körében tapasztalt 9,3 százalékos átlagos éves áremelkedés közel áll a KSH által szeptemberre kimutatott 12,2 százalékos inflációhoz. Az egészség- és szépségápolási cikkek átlagos drágulása 6,9 százalékos volt. A háztartási gépek esetében ugyanakkor már csupán 0,6 százalékos volt az árak átlagos növekedése, miközben a sportfelszerelések ára 5,3 százalékkal, a szórakoztató elektronikai eszközök pedig átlagosan csaknem 14 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy éve.

A napi fogyasztási cikkek körében 

az online webáruházakban az alapvető élelmiszerek drágultak leginkább (17 százalékkal), míg az egészség- és szépségápolási kategóriában az étrendkiegészítők (17 százalékkal) ára emelkedett legjobban. 

A kormány által az infláció elleni harc jegyében beharangozott árfigyelő rendszert július 1-én élesítették. Ennek lényege, hogy a különböző áruházakban kapható, de azonos termékek árait lehet összehasonlítani. A fenti összesítés szerint azonban a honlap nem csodafegyver, az árfigyelőn is ellenőrizhető élelmiszerek ára nőtt a leginkább. Az infláció tehát él és virul. 

Szeptemberben az RTL Híradó mutatta be, hogy megugrott a korábbi árstopos termékek ára, a cukor egyetlen hónap alatt majdnem a kétszeresére drágult:


Nyitókép: Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő árakat ellenőriz az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Gazdaság#árfigyelő#infláció

Címlapról ajánljuk