Gazdaság

Claudia Goldin kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 12:27

 A nők munkaerőpiaci eredményeinek jobb megértéséért tett erőfeszítéseiért.

Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténész kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a nők munkaerőpiaci eredményeinek jobb megértéséért tett erőfeszítéseiért, ezt hétfőn jelentették be. 


Ez a legrangosabb díj a közgazdaságtan területén. A 92 korábbi díjazott között az elmúlt évszázad legbefolyásosabb és legismertebb közgazdászai szerepelnek. Tavaly a díjat három amerikai közgazdász, Ben Bernanke, Douglas Diamond és Philip Dybvig között osztották meg a bankokkal és a pénzügyi válságokkal kapcsolatos kutatásaikért.

A Nobel-díjak Facebook-oldalán arról írnak, hogy Claudia Goldin feltárta a nemek közötti munkaerő-piaci különbségek fő mozgatórugóit.

Az elmúlt évszázadban megháromszorozódott a nők aránya a fizetett munkában számos magas jövedelmű országban. 

Ez a modern idők egyik legnagyobb társadalmi és gazdasági változása a munkaerőpiacon, de a nemek közötti jelentős különbségek továbbra is fennállnak. (…) Goldin kutatásai új és gyakran meglepő betekintést nyújtottak a nők munkaerőpiacon betöltött történelmi és kortárs szerepéről

– fogalmaztak. 

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Nemzeti Bank (Sveriges Riksbank) alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és mindezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta ezt a kezdeményezést.

Interjút adott az RTL Híradónak Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus. A legnagyobb nemzetközi tudományos elismeréssel kitüntetett kutató azt mondta, még nehezen fogja fel a történteket, több időre lesz szüksége ahhoz, hogy mindent feldolgozzon:


Nyitókép: Reuters

#Gazdaság#nobel-díj#claudia goldin#közgazdaság#nők helyzete

Címlapról ajánljuk