Gazdaság

Akkumulátor Világtalálkozó kezdődött csütörtökön Budapesten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 5. 12:18

A kormány stratégiai célja, hogy (…) a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak – mondta az államtitkár.

Október 5-én csütörtökön kétnapos Akkumulátoripari Világtalálkozó kezdődött Budapesten a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezésében. A konferencián képviselteti magát a Friedrich Ebert Stiftung, az IndustriALL Global és az IndustriALL Europe szövetségek.

„Az energiatárolás kulcsszerepet játszik a szén-dioxid-semleges, azaz zöld gazdaságra való áttérésben” – mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár nyitóbeszédében az MTI tudósítása szerint.

„Autógyártás már most sem létezik, a jövő pedig teljesen elképzelhetetlen elektromos autóipar és akkumulátorok nélkül, ezért megfeszített a verseny ezekért a beruházásokért. Ha kimaradnánk ebből, az több százezer autóipari munkahelyet veszélyeztetne” – hangsúlyozta az államtitkár.

A járműipari ágazat az akkumulátorágazattal együtt a hazai ipar 30 százalékát adhatja 2030-ra, ezért a kormány továbbra is ezt tekinti a hazai ipar húzóágazatának. 

A kormány stratégiai célja, hogy (…) a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak. 

Magyarországra az elmúlt 6 évben 14,34 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett és mintegy 20 000 munkahely jött létre akkumulátoripari működő tőke befektetések eredményeként, így napjainkban Magyarország és Németország az európai akkumulátorgyártás legfőbb beruházási célpontjai – mondta Fábián Gergely.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

Miközben Magyarország az akkumulátorgyártás fellegvárává válik, az emberek egyre jobban aggódnak az egészségükért és a környezetükért, a cégeket korlátozó szabályok és bírságok pedig komolytalanok. Erről szól az RTL Házon kívül című műsorának friss riportja:


Nyitókép: Dolgozók egyedi szabadalom alapján elektromos járművek akkumulátor házaihoz tartozó biztonsági záróegységeket készítenek magas hatásfokú automata lézerhegesztési technológiával a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátor-alkatrész gyárában, 2018. március 26-án. Az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég nyolcmilliárd forintos beruházását kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Gazdaság#akkumulátor#gazdaságfejlesztési minisztérium#autógyártás

Címlapról ajánljuk