Gazdaság

Ezermilliárdos mínuszban van Matolcsy jegybankja

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 7:45

Ilyen brutális féléves veszteséget még soha nem könyvelhetett el a Magyar Nemzeti Bank.

Az első félévben 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  – írja a Népszava a jegybank beszámolójára hivatkozva. Megjegyzik: ilyen brutális féléves veszteséget még soha nem termelt az MNB. 

A Népszava megjegyzi, hogy „2022 előtt a jegybank számolatlanul szórta ki magyar gazdaságba a nulla vagy majdnem nulla százalékos Növekedési Hiteleket, illetve vásárolta a főként NER-cégek vállalati kötvényeit.”

A veszteség nagy részét az okozta, hogy azt a pénzt, amit a jegybank odaadott a bankoknak, 0-2 százalékos kamattal, azt az említett  bankok 18 százalékos jegybanki betétekbe helyezték. Ennek az oka elsődlegesen az infláció volt.

A veszteség másik része a jegybank tartalékán keletkezett, az előző évben a forint gyengülése miatt 179 milliárd forintos pénzügyi nyeresége keletkezett, idén azonban nem volt olyan gyenge a forint így a nyereség 68,6 milliárd forint lett. A forint gyengülése miatt keletkező nyereség okán többen azt gondolták, hogy a jegybanknak megéri a gyenge magyar valuta, de a lap cikke szerint ez a recept már nem működik.

Az elmúlt hónapokban a jegybank több vezetője amellett tette le a voksát, hogy a jelenlegi pénzügyileg instabil környezetben a leértékelésnek sokkal nagyobb a gazdaságpolitikai ára mint a vélt előnye, ezért a jegybank a jövőben stabilabb forintárfolyamra törekszik. Ez viszont azt is jelenti, hogy a jegybank tartósan elbúcsúzhat ettől a mérlegnövelő tételtől

– írják.

Az első félév alapján az sem kizárt, hogy év végére 2000 milliárd forintra is rúghat majd a mínusz.

Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Fotó: MTI/Rosta Tibor.

#Gazdaság#matolcsy györgy#jegybank#magyar nemzeti bank#magyar kormány#fidesz

Címlapról ajánljuk