Gazdaság

Bajban a költségvetés: drasztikusan megemelték a hiánycélt

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 9:33

A Pénzügyminisztérium kedden közölte: a kormány 3,9 százalékról 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt.

A Pénzügyminisztérium kedden közölte: a kormány 3,9 százalékról 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt, ez 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest. A Portfolio elemzése szerint feltehetően azért is időzítette kedd reggelre a költségvetésért felelős minisztérium a hiánycél megemelését, mert ma 8:30-tól nyilvános a kormányzati szektor második negyedéves adata, amellyel együtt a KSH nyilvánosságra hozza a Brüsszelnek kiküldött EDP-jelentést is. A negyedéves hiány több mint 500 milliárd forint, erről korábbi cikkünkben olvashat. Az EDP-jelentésből pedig ki lehet olvasni a felülvizsgált idei költségvetési számokat, a kormány vélhetően ezt akarta megelőzni a minisztériumi közlemény korai nyilvánosságra hozatalával, és ezzel saját kommunikációs köntösébe csomagolni a hiánycél emelését.

Az EDP-jelentés szerint

a kormányzati szektor 3902 milliárd forintos deficittel zárhat, ami 900 milliárd forinttal magasabb annál, mint amit a kormány idén áprilisban várt.

A kormány már nem számít akkora GDP-re (forintban, folyóáron számolva), mint korábban: áprilisban még 77 903 milliárd forintos gazdaságmérettel számoltak a 2023-as évre, most viszont 74 640 milliárd forinttal kalkulálnak. Hónapok óta benne volt már a levegőben, hogy a kormánynak hozzá kell nyúlnia az idei költségvetéshez, emlékeztet a lap, amely szerint a mostani fejlemény komoly csapást jelent a költségvetési politika hitelességére.

A nyugdíjasok fele havi 5740 forintos emelést sem kap novembertől. Orbán Viktor az állami rádióban azt mondta: annak ellenére adják az emelést, hogy az nem férne bele a költségvetésbe:


Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#költségvetés#hiánycél#hiány#gdp#varga mihály

Címlapról ajánljuk