Gazdaság

Durván emelkednek az autópályadíjak, mutatjuk a változásokat

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 15:56

Megjelentek a hivatalos jövő évi autópályadíjak, minden kategóriában jelentősen drágulnak a matricák.

Közzétették a 2024-es autópályamatrica-díjakat, az autósok jelentős drágulással számolhatnak minden kategóriában – szúrta ki a hvg.hu.

A lap megjegyzi, egy rendelet szerint az áremelés mértéke automatikusan követi az adott év augusztusában mért inflációt, ami idén 16,4 százalék volt. Drágulnak a pótdíjak és a pótdíjkülönbözetek is, a hivatalos jövő évi árakról a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. oldalán olvashat további információkat.

A rendelet értelmében 2024. január elsejétől érvényes e-matrica-árak a következők:

Itt vannak a jövő évi autópályadíjak, mutatjuk a változásokat
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Mint arra emlékeztetnek, a díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát. Ahogy a fenti díjtáblázatban is látható, a D1-es kategóriában a 10 napos matrica 900 forinttal (6400 forint), a havi 1460 forinttal (10 360 forint), míg az éves matrica 8070 forinttal (57 260 forint) drágul. A D1-es vármegyei matrica ára 880 forinttal nő, így januártól 6600 forint lesz. 

Bár egy uniós előírás miatt jövő márciustól kötelező lesz napi matricát is árulni, a mostani tájékoztatásban erről nem esik szó. Az autópályadíjak drágulásáról és az egynapos matrica bevezetéséről korábban az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Gazdaság#autópályadíj#autópálya matrica#drágulás#nemzeti útdíjfizetési szolgáltató zrt.

Címlapról ajánljuk