Belföld

Az EU miatt jövőre itthon is be kell vezetni az egynapos autópálya-matricát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 13. 18:32

A tagállamok 2022-ben két évet kaptak arra, hogy bevezessék. Arról egyelőre nincs hír, hogy itthon megkezdték volna az erre való felkészülést, pedig igény volna rá.

Az autopalyamatrica.hu oldal cikke szerint Magyarországon is számottevő igény lenne az egynapos autópálya-matricákra. Hazánkban a legolcsóbb autópálya-használati díj tíz napra szól, azaz 5500 forintért tíz napig lehet használni a magyar fizetős gyorsforgalmi utakat személygépkocsival. Pedig sokan lennének, akik csak alkalmanként, egy-egy napon vennék igénybe az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szolgáltatásait.

Az autopalyamatrica.hu oldal mindezzel kapcsolatban feleleveníti, hogy 2022-ben az Európai Unió a közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálásáról döntött, aminek részeként a tagállamok vállalták, hogy a külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében elérhetővé teszik az egynapos autópálya-matricákat.

Az uniós tagállamok 2022-ben két évet kaptak arra, hogy kiépítsék az új díjfizetési rendszert. Ennek megfelelően 2024-ben már egynapos autópálya-matricákat is lehet majd vásárolni az Európai Unióban. Az EU-s direktívák alapján az úthasználati díjak az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • a napi matrica 9 százaléka,
  • a tíz napos 12 százaléka,  
  • a havi pedig 19 százaléka,

lehet maximum az éves matrica díjának.

A hazai egynapos matrica ennek alapján, a jelenlegi árszabást tekintve, legfeljebb 4400 forintba kerülne egy autóra.

Az autopalyamatrica.hu mindezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy egyelőre nincs hír arról, hogy Magyarországon megkezdték volna az illetékes hivatalok a díjfizetési rendszer átdolgozását.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#autópálya-matrica#autópálya#díj#európai unió#egynapos matrica

Címlapról ajánljuk