Gazdaság

Felvásárolta volna versenytársát a Booking.com, de az EU elkaszálta az üzletet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 19:58

A szállásadók kifizetésével késlekedtek, de az 1,63 milliárd eurós bizniszre lett volna pénz.

Elkaszálta az EU a Booking.com és vetélytársa, az ETraveli üzletét, amelynek keretein belül az előbbi cég 1,63 milliárd euróért vásárolta volna fel az utóbbit, írja a Reuters. Az unió trösztellenes hatósága azután döntött így, hogy a cég sikertelenül próbálta eloszlatni az aggályokat a piaci túlsúlyáról.

Az Európai Bizottság döntése szerint a Booking.com nem tett elegendő intézkedéseket azért, hogy a svéd cég felvásárlása után is egészséges maradjon a verseny az online utazásfoglalás szektorában. A lap szerint a döntés azt jelezheti, hogy az unió ezentúl keményebben fel fog lépni a digitális szektorban történő cégösszeolvadások ellen.

Emlékeztettek: az online utazáspiac (OTA) évente óriási összegeket termel, a legjobban menő szegmense pedig a hotelfoglalások. Ez az üzlet évente negyvenmillió eurót fial. A bizottság azután hozta meg döntését, hogy majdnem 15 ezer szállásadóval konzultált az ügyben.

Didier Reynders uniós biztos arról beszélt: a megkérdezettek aggódtak, hogy a felvásárlás esetén a Booking.com piacvezető pozíciója olyannyira megerősödne, hogy képesek lennének önkényesen emelni a szállásközvetítés árát, amelynek következtében a szálláskeresőknek is többet kellene fizetniük.

A Booking.com jelenleg azért sem a szállásadók szíve csücske, mert a közvetítő nyáron elmulasztotta kifizetni számos partnerét. Az üggyel kapcsolatban Magyarországon is indult vizsgálat. A témával az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: MTI / EPA / ANP / Koen Van Weel

#Gazdaság#booking#felvásárlás#vétó#vetélytárs#piac

Címlapról ajánljuk