Gazdaság

„A kormány olajat öntött az amúgy is lángoló házra, a gazdaságra” – Matolcsy nyilvánosan bírálta a kormányt a magas inflációért

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 16:00

Matolcsy György szerint a kormány elfelejtette bevezetni azokat az intézkedéseket, amelyekkel az infláció miatt kellett volna.

Egyetlen célom van ezzel az előadással: elérni, hogy a következő magyar politikai elitek, kormányok és miniszterelnökök soha ne ismételjék meg azt az inflációs kalandot, amit 2021 óta átéltünk, és még most is velünk van – mondta Matolcsy György a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének csütörtöki nyitóelőadásán a 444.hu cikke szerint.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az előadásában többször is a kormányt tette felelősség az uniós rekordinflációért. Úgy fogalmazott: egy kalandor gazdaságpolitikai inflációs kalandja, egy gazdaságtörténeti tömegbaleset volt ez.

Bár már kifelé megyünk az inflációból, novemberre már „csak” 7 százalékot vár a jegybankelnök. Arról is beszélt Matolcsy, hogy kevesen hittek nekik, amikor inflációra figyelmeztettek még 2020 őszén, majd felidézte, hogy el is kezdték ellene a küzdelmet, de 2021-2022-ben azt tapasztalták, hogy egyedül vannak.

Az elnök úgy fogalmazott, „a kormány elfelejtette bevezetni azokat az intézkedéseket”, amiket másfél év halasztással, 2023-ban vezetett be – árfigyelő rendszer, versenyhivatali vizsgálatok –, sőt, az inflációt érdemben növelő lépéseket tett.

A kormány még egyszer olajat öntött az amúgy is lángoló házra, a gazdaságra


– tette hozzá, majd az ársapkákat hozta fel példaként, ami szerinte 3-4 százalékkal dobta, meg az inflációt.

Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Fotó: MTI/Rosta Tibor.

#Gazdaság#matolcsy györgy#infláció#kormány#ársapka#árfolyam#magyar nemzeti bank#gazdaságpolitika

Címlapról ajánljuk