Gazdaság

Budapesten van olyan környék, ahol akár 30 millió forintot is kifizetnek egy garázsért

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 11:28

Szeptemberben a budapesti garázsok átlagára 7,2 millió forint volt.

Az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban, mint a lakóingatlanoké – derült ki az ingatlan.com elemzéséből. 

A cég közleménye szerint 

  • jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. 
  • A korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után. A nagyobb kínálat azonban nem árcsökkenéshez, hanem emelkedéshez vezetett,  a nagyvárosokban 10 százalékkal értékelődtek fel a garázsok. 
  • Jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját. Az elektromos autók terjedése még inkább ebbe az irányba mutat.
  • A kiadó garázsok bérleti díja lényegében stagnál (a fővárosban havi 25 ezer forint).

Az ingatlan.com adatai szerint idén szeptemberben a budapesti garázsok átlagára  7,2 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 6,5 millióval, valamint két évvel ezelőtti 5,2 millióval. Ez éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulást jelent. 

A fővárosban messze a legdrágább az I. kerület, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot. További négy olyan városrész van, ahol 10 millió forint feletti áron kínálják a garázsokat, a II., VI., a VII. és a XII. kerületekben ugyanis 11,9-15 millió forint az átlagár. A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár. Vidéken 6-8 millió forint között mozognak az árak.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Gazdaság#garázs#bérlés#vásárlás#ingatlan

Címlapról ajánljuk