Gazdaság

Mindenki az olcsó söröket keresi, bajban vannak a kisüzemi sörfőzdék

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 14:36

Idén nyáron a kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalom a magas infláció miatt csökkent, ez pedig sör értékesítésére is hatással van a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint.

Jó esetben is csak a korábbi évek számai hozhatóak, semmiképp sincs érdemi növekedés a hazai kézműves sörpiacon – közölte a Pénzcentrummal a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete.

Mint írják, a KSH júliusi jelentése szerint egy év alatt a szeszesitalok átlagára 19,6 százalékkal ugrott meg országosan, ez pedig kihatott a hazai sörfőzdék forgalmára is, ezt a kisüzemiek érdekképviselete is megerősítette a lapnak.

A sör szezonális termék, különösen igaz ez egy olyan országban, ahol a turisztikai szektor igen jelentős szerepet visz. Az idei nyár legjellemzőbb sajátossága, ami a sörre is kihat, hogy a kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalom a magas infláció hatására csökkent

– közölték.

De kifejtették azt is, hogy az időjárásnak jóval nagyobb szerepe van a sörök értékesítését illetően, egyszerűen fogalmazva: ha süt a nap, jobban fogy a sör. „A hazai vidéki turizmus gyengébb számokat produkál, ami kihatással van a sörre is. Örömteli azonban, hogy a Covid után visszatértek a külföldi turisták, így ott némi pozitív hatások is láthatóak" – tudatta az egyesület.

A vendégek az olcsóbb termékeket keresik, ami nehéz helyzetbe hozza a kézműves sörfőzdéket.

Hozzátették, semmilyen elmozdulás nincs a multis vendéglátós kizárólagosságok tekintetében sem, így lényegi forgalomnövekedés itt nincs. Azt is elárulták, hogy komoly trendváltozás idén nem várható: továbbra is népszerűek az IPA-k és újabban a sour (savanyított) sörök, illetve a könnyebb búzasörök.

Nyitókép: Unsplash

 

#Gazdaság#kisüzemi sörfőzde#érdekképviselet#infláció#kézműves#sör

Címlapról ajánljuk