Gazdaság

Kimagaslóan gyenge GDP: két és fél éves mélyponton a magyar gazdaság

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 16. 9:23

Romlás romlást követ.

2020 vége óta nem volt olyan gyenge a GDP mint most, 2,3 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye a II. negyedévben, azaz április-júniusban az előző évihez képest, írja a hvg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  adatai alapján. Az év első negyedévéhez viszonyítva 0,3 százalék a csökkenés, a teljes első félévben a magyar GDP 1,7 százalékkal maradt el a tavalyi első félévestől.

A mostani eredmény azt jelenti, hogy négy egymást követő negyedévben is romlást mértek, ami még soha nem fordult elő, amióta 1995-ben a mostani módszertannal kezdték mérni a GDP-t.

A portál hangsúlyozza: éves szinten a mostaninál nagyobb visszaesést utoljára 2020 október-decemberében, a Covid második hullámában mértek, az pedig, hogy négy egymást követő negyedévben is csökkenés jöjjön ki az előző három hónaphoz képest, most először történt meg.

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye, írja a KSH. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerint  szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid előtti szintet.

Az adatok nyilvánosságra hozatal után a Pénzügyminisztérium kiadott egy közleményt, amiben azt írják, hogy a magyar gazdaság az év második felében visszatérhet a növekedési pályára. Ez azonban nem az első ilyen megnyilatkozás. Varga Mihály pénzügyminiszter azonban három hete a Világgazdaságnak adott interjúban azzal indokolta, hogy erre az évre 4 százalékos gazdasági növekedést terveznek, hogy „idén tavasszal már elindult egy fordulat”. Azt is mondta, hogy „rendkívül kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai”.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#gdp#mélypont#recesszió

Címlapról ajánljuk