Gazdaság

Törvénysértő volt a Libri felvásárlása – állítják a kisrészvényesek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 7:59

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége elnöke állítja, az MCC nagyjából egy hónapig nem tett eleget a Polgári Törvénykönyv egyik, kisbefektetőket védő előírásának, ezzel pedig kárt okozott a kisebbségi részvényeseknek.

Egy ideig törvénysértő módon birtokolta a Libri-Bookline Zrt. többségét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – állítja Dióslaki Gábor, a kisbefektetőket képviselő TEBÉSZ (Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége) elnöke, írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, június közepén a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) lett a Libri csaknem százszázalékos tulajdonosa. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos, a NER elitképzőjeként ismert MCC lett a könyvesboltlánc 98,41 százalékos tulajdonosa. Azóta pedig leginkább arról hallani, hogy egymás után fóliázzák le a Libri boltjaiban azokat a fiataloknak szóló könyveket, melyekben LMBTQ szereplők vannak.

A Libri átalakulásával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Mint írják, a maradék Libri-részvényeken magánszemélyek sora és pár kisebb cég osztozik, 1 részvény erejéig pedig tulajdonos benne a TEBÉSZ is. Dióslaki szerint a MCC nagyjából egy hónapig nem tett eleget a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) egyik, kistulajdonosokat védő előírásának, ezzel pedig kárt okozott a kisebbségi részvényeseknek. A hivatkozott passzus alapján

ha valakinek a tulajdonrésze 75 százalék fölé kerül egy kft-ben, vagy zrt-ben, azt 15 napon belül be kell jelentenie a cégbíróságnak.

Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint a cégbíróság július 28-án jegyezte be a Libri minősített többséggel rendelkező tulajdonosaként az MCC-t, július 5-ei visszamenő hatállyal. Látszólag nagyon gyorsan intézték, ám a sietség ellenére Dióslaki úgy véli, hogy az MCC trükközött, egy hónapig ücsörgött a részvényeken, késlekedett a bejelentéssel.

Ez az egyik legsúlyosabb cégjogi törvénysértés, a kisebbségvédelmi rendelkezést megsértő állapot

– fogalmazott a TEBÉSZ elnöke.

A lap érdeklődött az MCC-nél, hogy szabályszerűen jártak-e el, erre azonban nem válaszoltak. Arra a kérdésre pedig, hogy kérte-e már valamelyik kisrészvényes a Libri-részvényei felvásárlását, illetve mekkora vételárat ajánlanak nekik, annyit válaszoltak, hogy a „kisebbségi részvényesek számára nyitva álló bejelentési időszak alatt (a részvények megvásárlásának kérelmezésére megszabott jogszabályi határidő letelte előtt) a vételi kötelezettséggel kapcsolatos kérdésekről nem áll módunkban tájékoztatást adni”.

Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#Libri#MCC#felvásárlás#törvénysértés

Címlapról ajánljuk