Gazdaság

Egyes Zala megyei lakások már budapesti árakon kelnek el

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 18:45

Nem állt meg, csak lassult az áremelkedés a megyében.

A várakozásokkal szemben nem állt meg, csupán tíz százalékra lassult a négyzetméterárak emelkedése Zala megyében, ahol az otthonteremtésre fordított összeg a 2022-es 26,6 millió forintról 30 millióra ugrott idén. Ennyi pénzből átlagosan 80 négyzetméteres ingatlan vásárolható a megyében, derül ki a Duna House sajtóközleményéből, amit a HVG szemlézett.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint egyes akások már a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárral kelnek el a megyében. A legnépszerűbbek a zalaegerszegi és természetesen a balatoni ingatlanok.

A családi házak négyzetméterára 11 százalékos csökkenés után 253 ezer forint volt, a panellakások négyzetméterára viszont 15 százalékkal 443 ezer forintra emelkedett az idei első félévben. A használt téglalakások is drágultak, ennél az ingatlantípusnál átlagosan 500 ezer forintnál is többe kerül egy négyzetméter. A megyében Zalaegerszeg és agglomerációja vonzza leginkább a vásárlókat, az idei eladások 18 százalékát regisztrálták itt. A megyeszékhelyen átlagosan 497 ezer forintos négyzetméteráron szerződtek a vevők.

A vásárlások több mint ötödét a nagyobb ingatlanba költözés motiválta, de a zalai ingatlanok népszerűek a befektetők körében is, akik a tranzakciók 19,5 százalékát bonyolították.

Nyitókép: Google Maps

#Gazdaság#zala megye#ingatlan#ár#duna house#balaton#zalaegerszeg#budapest

Címlapról ajánljuk