Gazdaság

24.hu: hozzányúlhatnak Debrecen vízvagyonához, mélyfúrású kutakkal vennék ki a vizet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 6:39

Az egyik kutat a Déli Ipari Parkban, a CATL akkumulátorgyár szomszédságában létesítenék.

Frissítünk! 

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetirodája, amelyben cáfolják, hogy a Déli Gazdasági Övezetben az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan kútfúrási engedély kiadása zajlik. Álláspontjuk szerint nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben Debrecen ivóvíz bázisát elérő kút létesülne.

A 24.hu információi szerint a takarékos ígéretek ellenére, az elmúlt hetekben elindult egy mélyfúrású kút engedélyeztetési folyamata a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Ezt a Déli Ipari Parkban, a CATL akkumulátorgyár szomszédságában létesítenék.

Orbán Viktor miniszterelnök februárban a parlamentben azt mondta, senki sem veszélyezteti a vízvagyont. Az ellenzék ekkor arról beszélt, hogy az elektromobilitási ipar legszennyezőbb ága telepedik le lépésről lépésre az országban, minek nyomán a vízkészletet is megcsapolják majd. 

Májusban a Belügyminisztérium menesztette a debreceni akkumulátorgyárról szakvéleményt kiadó Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét. A dokumentumban egyebek mellett arról írnak, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt át kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot:


A lap szerint a katasztrófavédelem honlapján megtalálható hirdetmény szerint az EB Hungary Invest Kft. kért létesítési engedélyt egy területre, és a 0499/28 helyrajzi szám alatti ingatlanon tervezett mélyfúrású kút vízjogi létesítési engedélyezéséről június végén döntött is a vármegyei igazgatóság. 

Bár a hirdetmény nem szól a Debrecen melletti mélyebb talajrétegekben található vízkészlet megcsapolásának céljáról, a lap szerint a tervezett kút elhelyezkedése nagyon megkönnyítené az ipari parkba települő akkumulátoros cégek vízellátását, és a fogyasztás is – részben mindenképp – függetlenedhetne a városi vízmű rendszerétől.

Sőt: a hatósági honlapon július elején közzétettek egy másik hirdetményt is, amely az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épülő BMW gyár számára indította el az engedélyeztetési folyamatot két kút gépészetének és felsőrészeinek kiépítésére.

A BMW sokkal előrébb tart, ő már két éve megkapta a katasztrófavédelem hozzájárulását a kutak fúrásához.

Nyitókép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án.  – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Gazdaság#akkumulátorgyár#debrecen#víz#bmw#catl#vízvagyon

Címlapról ajánljuk