Gazdaság

Hamarosan több ezer visszaváltó automata lepi el az országot

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 7:33

A jövő év elején induló rendszerben nagyjából 1500 üzlet vesz majd rész, ezek egy része önként jelentkezik majd a feladatra. 

Több ezer automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és a italcsomagolások visszaváltására – írta a Világgazdaság. A jövő év elején induló rendszerben nagyjából 1500 üzlet vesz majd rész, ezek egy része önként jelentkezik majd a feladatra. 

A lap szerint a regisztrációs időszak már lezárult: a Mohu Zrt.-nél kellett jelentkezniük a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszerbe, és – ha szükségét látták – igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is. 

A Mohu a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, amelyre az anyavállalat a koncesszióban rögzített, saját feladatait bízta.

A visszaváltás a 0–6 literig terjedő fém-, műanyag- és üveg italcsomagolásokra vonatkozik majd a tejalapú italok kivételével.

A várakozások szerint a rendszer vevőcsalogató lesz, sokan ugyanis azokba a boltokba mennek majd, ahol azonnal le is tudják vásárolni a visszaváltásért kapott kuponjaikat. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#automata#környezetvédelem#hulladék#mohu

Címlapról ajánljuk