Gazdaság

Német lap: Magyarországról vett orosz olaj is kerül az ukrán tankokba

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 9:50

Magyarország különleges szerepe eddig kevés figyelmet kapott, Törökország azonban már régóta nem titkolja, hogy jelentős hasznot húz az orosz kőolajimportból.

A német Handelsblatt számolt be egy az orosz-ukrán háború furcsa paradoxonáról: Ukrajna tankjai egyre jellemzőbben az Oroszországból származó olajjal működnek. Az ukrán vámhatóság szerint Ukrajna egyre több gázolajat importál Magyarországról és Törökországból – amelyek viszont nagyrészt éppen Oroszországból származó olajat dolgoznak fel finomítóikban. 

A lap szerint a magyar MOL-csoport és a török beszállítók piaci pozíciója Ukrajnában már korábban is viszonylag jó volt, azonban most jelentős importnövekedésről van szó. 

Az államhoz szorosan köthető MOL az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait.

A MOL nagy mennyiségű orosz olajat vásárol, ebből kerülhet az orosz tankokba. A lap arra is rámutat, hogy a MOL versenyelőnyben van azokhoz a versenytársakhoz képest, amelyek nem kérnek az orosz olajból. A magyar cégnek az Európai Unió adott  felmentést arra, hogy továbbra is orosz nyersolajjal lássa el finomítóit. A lap szerint míg Magyarország különleges szerepe eddig kevés figyelmet kapott, Törökország már régóta nem titkolja, hogy jelentős hasznot húz az orosz kőolajimportból.

A Balatonnál élvezhetik a háború miatt elveszettnek hitt és újra megtalált gyerekkort azok az ukrán gyerekek, akik Mariupolban élték át a város elleni orosz támadást. Többségük elveszítette valamelyik családtagját:


Nyitókép: Sztaniszlav Kozliuk / EPA / MTI

#Gazdaság#orosu-ukrán háború#mol#olaj#olajfinomító

Címlapról ajánljuk