Gazdaság

A magyarok 41 százalékának még a szűkös megélhetéshez sincs elég jövedelme

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 15:06

Egy friss felmérés szerint a magyaroknak jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös, csak a létszükségleteket fedező megélhetéshez, vagyis 30 ezer forinttal többre, mint tavasszal. A lakosság többségének gondot okozna egy egy 100 ezer forintos váratlan kiadás, tízből hat embernek pedig elmondása alapján nincs annyi pénze, hogy minden második napon húst vagy halat egyen. 

A magyarok 41 százaléka kevesebbet visz haza havi nettó 250 ezer forintnál, vagyis tízből négyen nem rendelkeznek a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott minimális jövedelemmel – derül ki az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung szegénységi trendeket vizsgáló júniusi közvélemény-kutatásából, aminek eredményeit a 24.hu ismertette.

Egy magyar embernek jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös, csak a létszükségleteket fedező megélhetéshez, ami 30 ezer forinttal több, mint tavasszal

– áll a felmérésben.

Az eredmények alapján az átlagos életvitelhez a válaszadóknak fejenként havi nettó 350 ezer forintra, a gondtalan megélhetéshez pedig már havi nettó félmillió forintra lenne szükségük. A kutatás szerint a magyar háztartások 70 százaléka egyébként arra számít, hogy változatlan marad a havi bevétele,15 százalék viszont csökkenésre számít a következő három hónapban, illetve csak minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy háztartása bevételei növekedni fognak a következő negyedévben.

A kutatásból egyebek mellett a következők derültek ki:

  • Tízből jóformán hat magyar (57 százalék) nem tudja megteremteni az átlagosnak tekintett életszínvonalhoz szükséges anyagi feltételeket.
  • A magyar háztartások 62 százaléka csak kisebb-nagyobb nehézség árán képes fedezni a hétköznapok költségeit.
  • Tízből hat válaszadónak elmondása szerint lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy minden második napon húst vagy halat egyen, viszont 35 százalékuk ennek ellenkezőjéről számol be.
  • Minél idősebb valaki, annál kevésbé gondolja úgy, hogy legalább minden második napon húst vagy halat tehet az asztalra.
  • A megkérdezettek 40 százalékának problémát okozna egy 100 ezer forintos, be nem tervezett kiadás, de valahogyan meg tudná oldani saját erőből. Tízből mintegy hárman viszont úgy látják, ekkora kiadással hirtelen nem tudnának megbirkózni, és hasonló arányban vannak azok, akik gond nélkül ki tudnának fizetni 100 ezer forintot.

Nyitókép: Budaörsi Tesco bevásárlóközpont 2023. július 12-én. MTI/Lakatos Péter

#Gazdaság#szegénység#felmérés#közvélemény-kutatás#megélhetés

Címlapról ajánljuk