Gazdaság

A kormánypárti szavazók sem vennének állampapírt

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 9:04

A Publicus friss felmérése szerint a megkérdezettek elsöprő többsége nem tervez állampapírt vásárolni, sőt még a kormánypárti szavazók 81 sem bízná a pénzét az államra. A magyarok szűk többségének nincs mit befektetnie, a megtakarítások megadóztatásával a megkérdezettek 85 százaléka nem ért egyet.

Tízből nyolc kormánypárti szavazó nem tervez állampapírt vásárolni, többségük azért, mert nem rendelkezik megtakarításokkal. A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak harmada ráadásul úgy sem hajlandó erre, hogy egyébként lenne rá módja – derül ki a Publicus legfrissebb kutatásából, amit a Népszava ismertetett.  

A felmérés szerint az ellenzéki és a bizonytalan szavazók még ennél is bizalmatlanabbak az állammal szemben: 82, illetve 75 százalékuknál ez játszik szerepet abban, hogy nem terveznek állampapírt venni, bár volna mit befektetniük. A lap emlékeztet: a kormány június elején több jogszabályt is módosított annak érdekében, hogy lakosság bankbetétekben, értékpapírokban tartott pénzét átterelje állampapírokba. Az új célkitűzés szerint idén a lakossági állampapírok állományának a teljes adósságon belül 20-25 százalék közötti arányt kell elérnie.

A kormány egyebek mellett egy új adóterhet, a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kivetett július 1-től a bankbetétek és fizetési számlák kamatára az eddig is fizetendő 15 százalékos személyi jövedelemadó mellé, miközben az állampapírok hozama adómentes maradt. A felmérés szerint

a megtakarítások megadóztatásával a magyarok 85 százaléka nem ért egyet.

Tízből kilenc ellenzéki is bizonytalan szavazó hasonlóan vélekedik, sőt még a kormánypárt híveinek többsége – 63 százaléka – is inkább elutasító ebben a kérdésben. A megkérdezettek 86 százaléka szerint a kormány célja az államkassza növekvő hiányának pótlása, mindössze 8 százalékuk gondolja, hogy a megtakarítások értékállóságának védelmét szolgálja az intézkedés.

A fideszesek 62 százaléka szerint is az államkassza hiányának kipótlása áll a lépés mögött.

A válaszadók 89 százaléka egyébként egyáltalán nem tervez a jövőben állampapírt vásárolni, többségük azért, mert nincs is megtakarítása. 44 százalékuk azért nem vesz, mert nem bízik az államban, 29 százalék inkább másba fektet, és mindössze 22 százalékuk mondta azt, hogy alacsonynak tartja az állampapírok hozamát. A felmérésből az is kiderül, hogy tízből hat ellenzékinek kellett hozzányúlnia a félretett pénzéhez, míg a kormánypárti szavazóknak csak a harmada kényszerült erre.

Nyitókép: A Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontja a zuglói kormányhivatalban a megnyitó napján, 2023. március 8-án. MTI / Bruzák Noémi

 

#Gazdaság#állampapír#megtakarítás#befektetés#publicus#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk