Gazdaság

A kormány nem akarja kifizetni a jegybank brutális veszteségét

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 8:26

A kormány nem akarja pótolni egyelőre a jegybank veszteségét, úgy számolnak, majd kipótolja a középtávon várható nyereség.

Fél éve alatt már másodszor módosíthatja a jegybanktörvényt a kormány. Az első módosítás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteségét öt év alatt fizette volna ki a költségvetés, a második szerint azonban ezt már megúsznák és sehogy se fizetnének – írja a 24.hu.

A cikk szerint a jegybank szakértői úgy vélik, 2023-ban 2000 milliárd forint körül lehet a veszteség az MNB-nek, és bizonyosan negatívba fordul a saját tőke, a veszteséget pedig pótolni kell. Ezt az államnak kellene megtennie, azonban a jövő évi költségvetés tervezetében nincs nyoma annak, hogy a kormány számolna az MNB veszteségrendezésével. Ugye korábban az 5 évre széthúzott pótlással számoltak, ez azt jelenti, hogy 430 milliárd forintot kellene a jegybanknak adni a jövő évi büdzséből.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerint most olyan jegybanktörvénymódosítás jöhet, ami szerint nem kell pótolni a büdzséből a veszteséget. Ezt azzal indokolta, hogy a jegybankok tevékenységét, feladataik ellátását nem befolyásolja a saját tőke összege. Azt is hozzátette, hogy több olyan uniós ország is van, ahol negatív a jegybank tőkéje (Csehország, Szlovákia) és mégsem kell pótolni a költségvetésből.

Banai szerint számos tagállam jegybankja nagy veszteséggel zárt tavaly, így ez nem magyar sajátosság. Ezekben az országokban többféle megoldást alkalmaznak a veszteségek kezelésére. Több helyen is az a gyakorlat, hogy az adott évi veszteséget a tagállami költségvetés nem téríti meg, hanem azt szembe lehet állítani a középtávon várható nyereséggel. Ha ezek a lehetőségek kimerültek, akkor jön a kormányzati tőkeemelés – írta az államtitkár.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#matolcsy györgy#jegybank#magyar nemzeti bank#veszteség

Címlapról ajánljuk