Gazdaság

A kormány meghosszabbítaná a MOL mentességét az olajszankciók alól

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 16:21

Szijjártó Péter szerint a társaságnak még egy évre van szüksége ahhoz, hogy befejezze a Slovnaft szlovákiai finomítójában elkezdett beruházást, amellyel könnyebb lenne függetlenednünk az orosz nyersolajtól.

Magyarország újabb egy év mentességet fog kérni az Oroszországgal szemben hozott szankciók alól, amely lehetővé teszi a MOL-csoporthoz tartozó Slovnaftnak, hogy orosz olajból származó termékeket exportáljon a Cseh Köztársaságba – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn a Reuters tudósítása szerint.

A magyar tárcavezető a szlovák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten, ami után elmondta: a MOL-nak még egy évre van szüksége ahhoz, hogy befejezze a Slovnaft szlovákiai finomítójában elkezdett a beruházást, amellyel könnyebb lenne függetlenednünk az orosz nyersolajtól.

Mint ismert, Magyarország már tavaly mentességet kapott az olajembargó alkalmazása alól. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója áprilisban mondta el a hírügynökségnek, hogy a vállalat részben uniós forrásokból finanszírozná a dunai és a Slovnaft finomítóinak 500-700 millió dolláros technológiai beruházását, amely elengedhetetlen az uráli olajról való leváláshoz.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2023. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#mol#orosz#szankciók#mentesség#európai unió#szijjártó péter#slovnaft

Címlapról ajánljuk