Gazdaság

Megvan, hogyan hajthatja be a kormány Budapesten a szolidaritási adót

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 14:22

Karácsony Gergely korábban azt közölte, a szolidaritási adó törvénytelennek tartott részét nem fizetik meg. A DK-s képviselő szerint erre válaszul a kormánypárti többség olyan törvényt fogadtatna el, ami ennyivel csökkentené az állami támogatás mértékét. 

Elveheti Budapest állami támogatásának egy részét a kormány – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a DK-s Gy. Németh Erzsébet. Azt írta:

a költségvetést megalapozó törvényhez benyújtott fideszes módosító javaslat szerint meg lehetne fosztani az önkormányzatokat az állami támogatástól, ha tartoznak az államkincstárnak. Tehát ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is.

Karácsony Gergely még áprilisban jelentett be gazdasági túlélőcsomagot, majd a budapesti lakógyűlés (egyfajta fővárosi „nemzeti konzulráció”) eredményeire hivatkozva úgy döntött, nem fizetik ki az államkincstárnak a szolidaritási adó törvénytelennek tartott részét egészen addig, amíg az emiatt indított közigazgatási eljárás le nem zárul.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Gazdaság#budapest#karácsony gergely#szolidaritási adó#kormány#fidesz#törvény

Címlapról ajánljuk