Gazdaság

Válasz: nagy kiárusításra készül Nagy Márton, gyermek- és rendőrségi üdülőket adna el, de még a Stefánia-palotát is

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 19:49

A lista még változhat, és egyes ingatlanokról nehezen elképzelhető, hogy valóban eladnák őket.

Különleges dokumentum került a Válasz Online birtokába: a nyilvánosság kizárásával készült munkaanyag tanúsága szerint a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül

– írja a lap.

Hozzáteszik, hogy a tárca egyszer már felmérte az eladható ingatlanvagyont, ám a vagyonkezelők akkor szerették volna megőrizni azokat, mivel a többségük használatban van. A dokumentum egyelőre munkaanyagnak tekinthető, és a Válasz hozzáteszi: az előterjesztésről a kormány még nem tárgyalt ugyan, de Nagy Márton miniszter már jóváhagyta.

A jelenlegi 74 tételes lista még változhat, hiszen az érintett állami szervek és minisztériumok lobbizhatnak a kormánynál az ingatlanjaik megőrzése érdekében. A listában döntően kétféle ingatlan található: a kiemelkedő értékű, vízparti vagy partközeli állami üdülők a Balaton és a Velencei-tó mellett, amelyek mindeddig megúszták a privatizációt, mert olyan „rendíthetetlen” állami szervekhez tartoznak, mint a rendőrség, a NAV, a BVOP, az Országos Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem vagy a honvédség. 

A másik csoportba a kisebb üdülőtelepeken lévő, kisebb jelentőségű üdülőházak tartoznak. Akad köztük olyan, amely oktatási intézmény vagy tankerület kezelésében áll, mások megint csak az említett állami szervezeteknél vannak. 

A minisztérium eladná továbbá

  • az ELTE balatonfüredi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem balatonkenesei és balatonlellei üdülőjét,
  • a Magyar Állami Operaház balatonalmádi és a székesfehérvári Szent György Kórház siófoki üdülőtelepét,
  • a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság egyes üdülőjét,
  • és még a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központ épületét is,
  • valamint két fővárosi sporttelepet, az ELTE Mohai úti, és a NAV pasaréi ingatlanát,
  • a NAV Királyok útja 319. szám alatti üdülőjét és oktatási központját a Duna-parton.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

 

#Gazdaság#Nagy Márton#gazdasági miniszter#gazdaságfejlesztési minisztérium#eladás#üdülők#tóparti ingatlanok#ingatlan#sándor-palota

Címlapról ajánljuk