Gazdaság

Két újabb kínai gyár épül Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 16:56

Italgyártóknak csomagolótermékeket, a BMW-nek pedig autók belső elemeit gyártják majd.

A kínai Tiencsinben jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy 35 milliárd forint értékben megállapodás született két újabb kínai beruházásról Magyarországon.

Kelet-Magyarországon 28 milliárd forintos beruházással csomagolótermékeket fognak készíteni a legnagyobb európai italgyártók számára Szijjártó közlése szerint. Ez a projekt nagyjából 300 új munkahelyet teremt, a magyar kormány is támogatja, de ennek mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra.

Nyugat-Magyarországon 7 milliárd forintos beruházással létesítenek üzemet, ahol gépjárművek belső elemeit fogják gyártani a BMW Debrecenben készülő elektromos autóihoz. Itt mintegy kétszáz új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter szerint a kormány célja, hogy Magyarország legyen a kínai cégek első számú beruházási célpontja a térségben. Szerinte a kínai vállalatok beruházásainak nagy szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság az elmúlt időszakban is növekedő pályán tudott maradni.

A külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a kínai beruházások alapvetően az elektromos autópiar területén érkeznek Magyarországra, ami a jövő iparága, és amelyik ország megszerzi magának ezeket a beruházásokat, az szerinte biztosan sikeres lesz a következő időszakban.

A kínai vállalatok elégedettek a magyarországi működési és beruházási körülményeikkel, örülnek annak, hogy Európa legalacsonyabb adóit fizetik, elégedettek az infrastrukturális körülményekkel és kifejezetten nagyra becsülik a magyar munkaerőt

– idézte az MTI Szijjártó Péter közlését.

Nyitókép (archív): MTI/Krizsán Csaba

#Gazdaság#szijjártó péter#kína#beruházás#gyár

Címlapról ajánljuk