Gazdaság

A magyarok kezében van a legtöbb államadósság az Európai Unióban

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 6:56

Júliustól 13 százalékos szociális hozzájárulási adót vetnek ki a bankbetétek és más megtakarítások hozamára, felpöröghetnek az állampapírok.

Az Eurostat friss, 20212-re vonatkozó számai szerint tavaly is Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke, írta meg a Portfolio. Magyarország 122 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben van.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények. Magyarország, ahogy egy éve, most is a harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyaroknál több államadósságot csak a portugálok és az olaszok birtokolnak. Bruttó értékben az első három ország közül csak Magyarországon csökkent egy év alatt a háztartások és nonprofit intézmények államadósság állománya

A lap szerint ha arányaiban nézzük, a magyar lakosság kezében van a legtöbb államadósság az unióban, több mint 21 százalékkal. 

A kormány várakozásai szerint a lakossági megtakarítások 5-10 százaléka vándorolhat állampapírba azután, hogy júliustól 13 százalékos szociális hozzájárulási adót vetnek ki a bankbetétek és más megtakarítások hozamára:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#állampapír#máp#eurostat#államadósság

Címlapról ajánljuk