Gazdaság

Már májusban elérte a költségvetés az idei hiánycél 81 százalékát

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 18:27

Májusban viszont csak 53,6 milliárddal nőtt a deficit – ám ezzel együtt is komoly bajok vannak az állam pénzügyeivel.

Máris elérte Magyarország a 2023-as hiánycél 81 százalékát, számol be a Népszava. Májusban az államháztartás hiánya 2763 milliárdra nőtt, az év végére pedig 3400 milliárdos hiánnyal számol a kormány.

Jó hír viszont, hogy májusban csupán 53,6 milliárddal nőtt a deficit, ami az elmúlt hét év legkedvezőbb adata. A Pénzügyminisztérium közleményben nem részletezte, hogy a májusi hiány miért jött ki ilyen alacsonyra.

A lap szerint komoly bajok vannak az állam pénzügyeivel, mivel a gazdaság a vártnál erőteljesebb recesszióba süllyedhetett az eddig megjelent adatok szerint. A magyarok olyan keveset fogyasztanak, hogy az EU-ban rekordmagas infláció ellenére a fogyasztási adók is elmaradnak a várakozásoktól.

Ezzel párhuzamosan a kiadások, főként az energiatámogatások, a nyugdíjak és a megugró államadóssággal kapcsolatos kamatkiadások az időarányosnál magasabban teljesültek. Az OTP elemzői legutóbb már arról közöltek elemzést, hogy az államháztartás idei hiánya a tervezett 3,9 százalékkal szemben elérheti a GDP 5,8 százalékát, s ez nagyságrendileg 1400 milliárd forintos hiánytúllépést jelent.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#pénzügyminisztérium#varga mihály#hiány#államháztartás#infláció

Címlapról ajánljuk