Gazdaság

Mától kötelező az akciózás a boltokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 1. 8:24

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben. A kormány ezzel próbálja megfékezni az inflációt.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium MTI-nek kiadott közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy mától, azaz június 1-jétől elindult a kereskedelmi üzletekben az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása, a „magyar családok és nyugdíjasok védelmére”.

A közlemény szerint „a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására” bevezetett kormányzati intézkedés 20 termékkategóriában teszi kötelezővé az árleszállítást.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, hogy

a Kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt.

A miniszter szerint az eddig bevezetett intézkedések is működnek, az infláció tetőzött és csökkenésnek indult, a kötelező akciózás és a júliusban induló online árfigyelő rendszer pedig „az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon”.

A csütörtökön életbe lépő szabályozás az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik. Ilyenek például az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar/Interspar, a Tesco szuper- és hipermarketek boltjai. 

A 20 termékkategória közt van például

  • a baromfihús,
  • a tej, tejföl és ezek helyettesítői,
  • a sajtfélék,
  • a kenyér,
  • a péksütemények,
  • a száraztészta,
  • a rizs egyéb gabonafélék,
  • a friss gyümölcs,
  • a friss zöldség.

Az érintett üzletekben a kormány által kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket kell az egy hónappal korábbi árhoz képest 10 százalékkal olcsóbban árulni.

A G7 cikkében részletes összefoglalót lehet találni arról, hogy az egyes üzletekben jelenleg konkrétan mely termékeket lehet akciós áron kapni.

Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint a kötelező akciók még nagyobb drágulást hozhatnak , ha a beszállítók nem engednek az élelmiszerárakból, ezért kezdeményezik, hogy a termelőknek és a feldolgozóknak is írják elő az árcsökkentést. A GKI szerint pedig éppen növelheti az inflációt az intézkedés, illetve bevezetésének módja.


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#élelmiszer#infláció#kormányrendelet#kötelező akció#árcsökkentés#élelmiszerbolt

Címlapról ajánljuk