Gazdaság

Júliustól jöhet az ingyenes bolti készpénzfelvétel, ha az üzletek is úgy akarják

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 17:59

Júliustól már 190 ezer forintot vehetünk fel ingyen készpénzben. Mindehhez csak olyan boltot kell majd találni, ahol lehet pénzt felvenni. Egyelőre csak a Pennyben van ilyen, de ott is csak az OTP-s kártyával rendelkezőknek.

Még egy jogszabályt módosítani kell, ha ez is megvan, akkor júliustól elvileg havi 40 ezer forintot ingyen fel lehet venni bankkártyával a boltok kasszáinál – írja a Bank360.hu.

Azért csak elvileg, mert ehhez az kellene, hogy a kereskedőcégek meglássák benne a fantáziát, és lehetővé tegyék ezt a kasszáiknál. A cash-backnek hívott szolgáltatás iránt azonban eddig nem volt nagy érdeklődés sem a bankok, sem a kereskedők részéről.

A Bank360.hu szerint az ingyenesség adhat ennek egy kis lendületet, de az elterjedéshez inkább arra lenne szükség, hogy több bolthálózatban is lehetővé váljon ez, mert akkor a konkurensek is jobban rákaphatnának.

A cash-back szolgáltatás arról szól, hogy a boltok pénztárainál is felvehető készpénz bankkártyával. 

Ehhez általában vásárolni kell az üzletben, és a felvehető összeg maximuma is alacsonyabb, mint a bankautomatáknál. A felvételi lehetőség nem automatikus, csak ott lehet ezzel élni, ahol az üzlet ezt lehetővé teszi.

Jelenleg Magyarországon a Pennyben lehet pénzt felvenni, miután megállapodtak erről az OTP-vel. Ott egyszerre maximum 20 ezer forint készpénzt lehet felvenni a bolt kasszájánál OTP-bankkártyával, de ehhez legalább 3 ezer forintért vásárolni kell.

A Bank360 szerint 

a 40 ezer forintos havi ingyenes cash-back a jelenleg bankautomatából (ATM-ből) felvett készpénz esetén elérhető 150 ezer forintos ingyenes határon felül jár. Így júliustól összesen 190 ezer forint vehető fel ingyenesen ATM-ből és a cash-back szolgáltatást nyújtó boltok pénztáránál. A két ingyenes keret külön-külön vehető igénybe, nem számolható össze.

Az ingyenes cash-back július 1-től való automatikus megnyílásához még egy jogszabálynak meg kell változnia. Az első két alkalommal, együttesen 150 ezer forintig járó havi ingyenes ATM-es készpénzfelvételhez ugyanis nyilatkozni kell(ett) a banknál, ez a nyilatkozat azonban értelemszerűen még nem tartalmazhatta a cash-back lehetőséget.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezért most módosítja a nyilatkozatról szóló jogszabályt. A közzétett tervezet szerint az ingyenes készpénzfelvételről a leendő rendelete hatályba lépése előtt megtett és vissza nem vont nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett a készpénzátvétel szolgáltatás (cash-back) díj és költségmentes igénybevételére is vonatkozik.

Nyitókép: Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.

#Gazdaság#bank360#bank#cash-back#bolt#szolgáltatás#pénzfelvétel

Címlapról ajánljuk