Júliustól jöhet az ingyenes bolti készpénzfelvétel, ha az üzletek is úgy akarjákJúliustól már 190 ezer forintot vehetünk fel ingyen készpénzben. Mindehhez csak olyan boltot kell majd találni, ahol lehet pénzt felvenni. Egyelőre csak a Pennyben van ilyen, de ott is csak az OTP-s kártyával rendelkezőknek.
Gazdaság

Júliustól jöhet az ingyenes bolti készpénzfelvétel, ha az üzletek is úgy akarják

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 17:59

Júliustól már 190 ezer forintot vehetünk fel ingyen készpénzben. Mindehhez csak olyan boltot kell majd találni, ahol lehet pénzt felvenni. Egyelőre csak a Pennyben van ilyen, de ott is csak az OTP-s kártyával rendelkezőknek.

Még egy jogszabályt módosítani kell, ha ez is megvan, akkor júliustól elvileg havi 40 ezer forintot ingyen fel lehet venni bankkártyával a boltok kasszáinál – írja a Bank360.hu.

Azért csak elvileg, mert ehhez az kellene, hogy a kereskedőcégek meglássák benne a fantáziát, és lehetővé tegyék ezt a kasszáiknál. A cash-backnek hívott szolgáltatás iránt azonban eddig nem volt nagy érdeklődés sem a bankok, sem a kereskedők részéről.

A Bank360.hu szerint az ingyenesség adhat ennek egy kis lendületet, de az elterjedéshez inkább arra lenne szükség, hogy több bolthálózatban is lehetővé váljon ez, mert akkor a konkurensek is jobban rákaphatnának.

A cash-back szolgáltatás arról szól, hogy a boltok pénztárainál is felvehető készpénz bankkártyával. 

Ehhez általában vásárolni kell az üzletben, és a felvehető összeg maximuma is alacsonyabb, mint a bankautomatáknál. A felvételi lehetőség nem automatikus, csak ott lehet ezzel élni, ahol az üzlet ezt lehetővé teszi.

Jelenleg Magyarországon a Pennyben lehet pénzt felvenni, miután megállapodtak erről az OTP-vel. Ott egyszerre maximum 20 ezer forint készpénzt lehet felvenni a bolt kasszájánál OTP-bankkártyával, de ehhez legalább 3 ezer forintért vásárolni kell.

A Bank360 szerint 

a 40 ezer forintos havi ingyenes cash-back a jelenleg bankautomatából (ATM-ből) felvett készpénz esetén elérhető 150 ezer forintos ingyenes határon felül jár. Így júliustól összesen 190 ezer forint vehető fel ingyenesen ATM-ből és a cash-back szolgáltatást nyújtó boltok pénztáránál. A két ingyenes keret külön-külön vehető igénybe, nem számolható össze.

Az ingyenes cash-back július 1-től való automatikus megnyílásához még egy jogszabálynak meg kell változnia. Az első két alkalommal, együttesen 150 ezer forintig járó havi ingyenes ATM-es készpénzfelvételhez ugyanis nyilatkozni kell(ett) a banknál, ez a nyilatkozat azonban értelemszerűen még nem tartalmazhatta a cash-back lehetőséget.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezért most módosítja a nyilatkozatról szóló jogszabályt. A közzétett tervezet szerint az ingyenes készpénzfelvételről a leendő rendelete hatályba lépése előtt megtett és vissza nem vont nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett a készpénzátvétel szolgáltatás (cash-back) díj és költségmentes igénybevételére is vonatkozik.

Nyitókép: Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.

#Gazdaság#bank360#bank#cash-back#bolt#szolgáltatás#pénzfelvétel

Címlapról ajánljuk