Gazdaság

Megjöttek az ajánlások: aggasztónak látja a magyar gazdaság helyzetét az Európai Unió

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 16:37

Az Európai Bizottság egyebek mellett az árstopok kivezetését, új lakástámogatási rendszer megteremtését, valamint a munkanélküli segéllyel kapcsolatos szabályok megváltoztatását ajánlja Magyarországnak.

Az Európai Bizottság minden évben értékeli a tagállami kormányok által benyújtott nemzeti reformterveket, valamint a stabilitási és konvergenciaprogramokat, ezek alapján pedig az adott kormányok gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait – írta a hvg.hu.

A jelentés szerint:

  • Nagyon jó formában van az európai gazdaság a kihívások ellenére. Az infláció ugyan aggasztó, de a számok már lefelé mutatnak.
  • A magyar gazdaság viszont nincs jó állapotban. Az idei iránymutatás szerint ez nagyon komolyan összefügg a helyreállítási és ellenálló-képességi eszközzel (RRF), amelyből Magyarország még egyetlen centet sem kapott a korrupcióellenes keret hiányosságai és a jogállamisági problémák miatt.
  • Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket. Hasonló minősítést csak Ciprus kapott. 
  • A 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó szabályt nem teljesíti Magyarország. Igaz, ezzel nincs egyedül: 15 további tagállam hasonló helyzetben van.
  • Az uniós ajánlások szerint az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kellene szüntetnie Magyarországnak az államháztartási hiány csökkentése érdekében. 
  • Azt is ajánlja a testület, hogy „a nemzeti finanszírozású elsődleges kiadások nominális növekedését 2024-ben legfeljebb 4,4 százalékra korlátozza” a kormány. Biztosítani kell a helyreállítási források hatékony felhasználását, különösen a zöld és a digitális átállás előmozdítása érdekében.
  • Szintén fontos a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése és célzott támogatási intézkedések a lakásszektorban az alacsony jövedelmű háztartások számára.
  • Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosan megkövetelt mérföldköveket.
  • Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat is. 
  • Végül a Bizottság azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Gazdaság#európai unió#jelentés#gdp

Címlapról ajánljuk