Gazdaság

Az elmúlt hét évben vett lakást? Van egy jó hírünk

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 16:54

Országos szinten 26-38 százalékos, Budapesten pedig 23-33 százalékos bruttó hozamot lehetett elérni már a vásárlás után egy évvel lakásbefektetéssel vagy bérbeadással. Magyarországon tavaly tartósan nőtt a külföldi lakásvásárlók aránya is, körükben különösen a főváros belső kerületei voltak népszerűek. 

Magyarországon az elmúlt hét évben lakásbefektetéssel és bérbeadással már a vásárlást követő évben 26-38 százalékos, Budapesten pedig 23-33 százalékos bruttó hozamot lehetett elérni a bérbeadás és az értéknövekedés együttes figyelembevételével – mutat rá hétfői elemzésében az Ingatlannet.hu.

A lap az MNB nagyszabású lakáspiaci jelentése alapján azt írja, hogy a kiadó lakások iránti kereslet az idei év elején kissé mérséklődött, ám a bérleti kínálat változatlan maradt, így a bérleti díjak éves növekedési üteme 18 százalékra lassult országosan.

Winkler Sándor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági elemzője az új jelentésének ismertetésekor elmondta, hogy 2022 második felében fordulat jött a lakáspiacon a gazdasági kilátások miatti bizonytalanság, az áremelkedések és a hitelezési feltételek szigorodása nyomán. A fordulat az adásvételek számán és a lakásárak csökkenésén is meglátszott, idén a magas infláció miatt maradhat az alacsony kereslet. 

A lakásárak 2022 első félévében tapasztalt nagy volumenű, éves szinten 28,9 százalékos emelkedése az év végére jelentősen, 10,6 százalékra lassult.

Tovább nyílt az árolló a főváros és vidék között: negyedéves alapon a fővárosban 1,1 százalék, a vidéki városokban 2,9 százalék, a községekben pedig 6,6 százalék volt a lakásárak csökkenése 2022 negyedik negyedévében.

Jól döntött, aki pár éve lakásba fektetett 

Tavaly az MNB becslései szerint alig 142 ezer lakást adtak el, ami mintegy 19 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben, a visszaesés mértéke pedig az idén tovább nőtt. 

Az év első három hónapjában 43 százalékkal csökkentek az adásvételek 2022 azonos időszakához képest, az alacsonyabb kereslet viszont az irányárak csökkenéséhez vezetett.

A Bank360 cikkében megjegyzi, országszerte tartósan megnőtt a külföldi lakásvásárlók aránya 2022-ben, a tavaly október-december között 6,4 százalékon állt országosan. Körükben Budapest belső kerületei voltak népszerűek, a tavalyi év utolsó három hónapjában csaknem 18 százalékot tett ki, ezzel a fővárosban 2,3 százalékkal nőtt a külföldi vevők aránya.

A hitelezés ugyanakkor bezuhant: az új lakáshitel-szerződések értéke 68 százalékkal volt alacsonyabb februárban az előző évhez viszonyítva, amiben a kevesebb szerződésnek és hitelösszegének csökkenésének is szerepe volt. 2023 első hónapjaiban a lakáshitelek iránti kereslet további csökkenését tapasztalták, a használt lakásra felvett hitelek összege februárra 14-ről 10 millió forintra csökkent országos átlagban.

Nyitókép: Eladó lakást hirdető angol nyelvű tábla a belváros egyik forgalmas utcája mentén álló régi díszes épület erkélyén. Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#mnb#lakáspiaci jelentés#lakáshitel#befektetés#bérbeadás#bank360

Címlapról ajánljuk