Gazdaság

A jegybank cégének 702 milliós megbízását a jegybankelnök fiának ismerőse vitte el

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. május 19. 11:05

Matolcsy Ádámot a százmilliárdosok közé lehet sorolni és ismerőse, Száraz István is halmozza az üzleti sikereket. Cége sokadszor kap megbízást a Matolcsy Ádám édesapja által irányított Magyar Nemzeti Banktól. Ezúttal egy leányvállalatnak kommunikál majd cége, a Frank Digital Kft.

Nettó 702 millió forint értékkel írt ki megbízást a jegybanki tulajdonban lévő MNB-EduLab Kft. komplex kommunikációs feladatok ellátására, a munkát a Dry Digital Kft.-n keresztül Száraz István tulajdonában lévő Frank Digital Kft. vitte el. 18 hónapos munkáról és keretösszegről van szó, ennek 70 százalékára vállalt lehívást a megbízó, de akár a teljes keretet is kimerítheti. Az EduLabot a Magyar Nemzeti Bank azért hozta létre, hogy digitális tananyagokat fejlesszenek és biztosítsanak a gazdasági témák iránt érdeklődők számára. 

Száraz István Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fiának ismerőse. Cége nem először szerez meg olyan munkát, amelyért a Magyar Nemzeti Bank fizet. Januárban írtuk meg, hogy a Frank Digital vittel a jegybank 3,3 milliárd forint keretösszegű kommunikációs megbízását. Néhány nappal később derült ki, hogy egy Matolcsy-közeli egyetemnek is az ő cége dolgozhat. 

Az ilyen pici kis apró sikerecskéből nagyon sokat tud tanulni az ember, amikor azt látja, hogy van értelme a munkának

– ezt Száraz István mondta egy interjúban 2013-ban, az RTL-en futó Első millióm című műsornak, nem sokkal azután, hogy megalapította a vs.hu nevű internetes portált. Amelyről később kiderült, hogy több mint félmilliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól cikkek és videók készítésére. Az ügy miatt a szerkesztőség nagy része felmondott, a vs.hu pedig szétesett. 2017-ben Matolcsy Ádám Száraz Istvántól vette meg a New Wawe Media Groupot, illetve ezzel együtt az Origót, amelyet mára beolvasztottak a KESMA nevű kormányközeli médiakonglomerátumba.

Matolcsy Ádám maga is üzletember, és ahogyan ismerősével, úgy vele kapcsolatban is rendre felbukkan valamilyen módon az édesapja által vezetett Magyar Nemzeti Bank neve. Például olyan vonatkozásban, hogy az MNB 2,4 milliárdos bútorbeszerzéseit is vizsgálja az Európai Bizottság. A jegybank cége közbeszerzés nélkül hozta tető alá a Buda Palota bebútorozását, mert a jegybank érvelése szerint a felújítást összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. A bútorok részben a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek.

Matolcsy Ádám is a százmilliárdosok ligájában focizik

Áprilisban a Házon Kívül próbálta megfejteni: hogyan és miből él Matolcsy Ádám. A luxusautópark ugyanis csak a jéghegy csúcsa, minél mélyebbre ásott a stáb, annál megdöbbentőbb értékű vagyontárgyakat talált:


„Már Matolcsy Ádám is a százmilliárdosok ligájában focizik” – a bíróság nemrég jogerősen úgy döntött, nem hibázik, aki közli ezt a mondatot. A Válasz Online még tavaly tette meg, Matolcsy Ádám pedig sajtó-helyreigazítási pert indított a lap ellen. Jogerősen elbukta, azaz a jegybankelnök luxusautókról és drága ingatlanokról elhíresült fiát a százmilliárdosok közé lehet sorolni:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#matolcsy ádám#Száraz István#matolcsy györgy#mnb#közpénz#ma

Címlapról ajánljuk