Gazdaság

A Matolcsy-féle jegybank után egy Matolcsy-közeli egyetemtől kapott munkát Matolcsy Ádám barátjának cége

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. január 10. 11:37

Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám barátja újra közpénzen kommunikálhat.

Múlt héten írtuk meg, hogy – ahogyan már évek óta – ismét a Matolcsy Ádám barátjaként is ismert Száraz István, illetve cége lett a befutó a Matolcsy György vezette jegybank kommunikációs pályázatán. A Frank Digital Kft. egy 3,3 milliárd forintos keretszerződést csípett meg úgy, hogy a másik – egyebek mellett egy Orbán Ráhel vezette céggel, illetve a Tiborcz-féle turai kastélyon dolgozó – induló egy amatőrnek tűnő hiba miatt valójában meg sem tudta méretni magát.

Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetmény szerint a cég egy újabb megbízást is elnyert: a Frank Digital Kft. a Matolcsy-közeliként emlegetett Neumann János Egyetem kommunikációs feladatait látja el nettó 119,7 millió forintért.

Ezért az összegért Száraz István cége egyebek közt felméri az egyetem piaci helyzetét és tanácsokat ad a kommunikációs, PR és marketinstratégia kialakítására, átvilágítja a jelenlegi kommunikációs rendszert és vezetői auditot készít. A szerződést december 6-án írták alá.

Száraz István cégén kívül ajánlatot tett:

  • az Oditech-Stúdió Kft.
  • a Marketing Store Kft.
  • és a Hello Event Kft. 

Az EKR-be feltöltött dokumentumokból az is kiderült, hogy ezúttal is született érvénytelen ajánlat, méghozzá kettő is: a Marketing Store Kft. és a Hello Event Kft. sem felelt meg a feltételeknek. 

Miért Matolcsy közeli?

2016-ban alakult a Pallasz Athéné Egyetem a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrálódásával jött létre, a Magyar Nemzeti Bank Pallas-alapítványainak bőkezű támogatásával. Kecskemét fideszes polgármestere –  Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Szabolcs felesége – Szemereyné Pataki Klaudia polgármester akkor azt mondta: a két főiskola integrációjával kialakuló új intézménnyel Kecskemét egyetemi várossá válik. Mindössze egyetlen év után az intézmény felvette Neumann János nevét. Közben a jegybanki alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás (KEDO) Zrt.-t egyebek mellett egy új campus felépítésével bízták meg. A több mint 13 milliárdos projektet a jegybanki alapítványokon keresztül teljes egészében közpénzből hozták tető alá

A munkát az akkor még Peresztegi Imre, mára Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő ZÁÉV végezte. 

A Matolcsy-féle jegybank után egy Matolcsy-közeli egyetemtől kapott munkát Matolcsy Ádám barátjának cége
Szemerey Szabolcs, a kivitelezést koordináló KEDO Zrt. vezérigazgatója a Neumann János Egyetem épülő campusán tartott bejáráson Kecskeméten 2018. szeptember 25-én. - Fotó: Ujvári Sándor / MTI

2015-től 2020 végéig egyébként éppen Szemerey Szabolcs volt a KEDO Zrt. vezérigazgatója. Lemondania összeférhetetlensége miatt kellett. 

Több más felsőoktatási intézményhez hasonlóan a Neumann János Egyetemet is privatizálta a kormány: a Neumann János Egyetemért Alapítvány élére Csizmadia Norbertet, a jegybank Pallas Athéné Alapítványának (PADMA) elnökét helyezték. Csizmadiát már korábban is Matolcsy György szűkebb köréhez sorolták, egy időben a jegybank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója volt. Ez az igazgatóság felelt a nagy port kavart jegybanki alapítványokért, Csizmadia innen távozott a PADMA élére. Szemereyné Pataky Klaudia pedig jelenleg is a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának tagja, férje az összeférhetetlenség miatt távozott a KEDO Zrt. éléről.

A Neumann János Egyetem is érintett az Erasmus program felfüggesztésében. Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Navracsics Tibor az RTL Híradónak szólalt meg az ügyben:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#matolcsy ádám#neumann jános egyetem#kecskemét#közpénz#Száraz István#ma

Címlapról ajánljuk